Europarlamentarul Adina Vălean a fost acceptată de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru funcția de comisar european pentru Transporturi, au anunțat reprezentanții CE. Aceștia precizează că cei doi candidați propuși de Guvernul Orban - Adina Vălean și Siegfried Mureșan - au avut astăzi interviuri cu președintele ales al CE.

Adina ValeanFoto: Parlamentul European

Purtătorii de cuvânt din echipa de tranziție a președintelui-ales al Comisiei Europene au transmis că ambii candidați propuși de Guvernul Orban - Adina Vălean și Siegfried Mureșan - au avut astăzi interviuri cu președintele ales al CE, iar Ursula von der Leyen a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul pentru Transporturi.

  • "România a transmis astăzi, 6 noiembrie, două propuneri de candidați pentru postul de comisar european. Ambii au avut interviuri cu președintele-ales și s-au descurcat bine.
  • Președintele-ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor.
  • Doamna Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja președintele comisiei ENVI și este în prezent președintele comisiei ITRE. În cariera sa a acumulat experiență pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor.
  • A fost raportor al ,,Mecanismului pentru Interconectarea Europei’’, prin care este susținută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei și serviciilor digitale. Prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor și de reducere a emisiilor de dioxid de carbon", au transmis purtătorii de cuvânt din echipa de tranziție a președintelui-ales al CE.

Adina Vălean este la al treilea mandat de eurodeputat. În legislatura trecută a fost cel mai influent eurodeputat român în Parlamentul European, ea ocupând poziția a patra în TOP 100 cei mai influenți europarlamentari, potrivit unui studiu al Vote Watch EU.

Guvernul a trimis miercuri la Bruxelles două propuneri pentru postul de comisar european - europarlamentarii liberali Siegfried Mureșan și Adina Vălean. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban la finalul primei ședințe oficiale a Cabinetului PNL, la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

Premierul a spus că va solicita Parlamentului audierea în comisiile parlamentare de specialitate fie pentru ambii candidați, fie doar în cazul candidatului pe care îl va decide presedintele CE.

Întrebat despre schimbarea portofoliului, astfel încât România să preia Extinderea, în loc de Transporturi, care să revină Ungariei, Orban a spus că dacă va exista posibilitatea aceasta, va exista o discuție între el, președintele Iohannis și Ursula von der Leyen.

Candidatul României pentru funcția de comisar european va fi audiat în Comisia de Transporturi a Parlamentului European în 14 noiembrie, a declarat miercuri pentru HotNews.ro europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

După respingerea Rovanei Plumb și a lui Dan Nica, Viorica Dăncilă l-a propus pe fostul ministru Victor Negrescu. Comisia Europeană a transmis în urmă cu o săptămână că există îndoieli că ultima nominalizare a României pentru postul de comisar european, Victor Negrescu, a fost făcută legitim de către Guvernul interimar care a exercitat puterea la București. CE a apreciat că este o chestiune care trebuie rezolvată pe plan intern, subliniind că "oricine ar veni din România trebuie să aibă acordul președintelui României".

Cine este Adina Vălean

Adina Vălean are 51 de ani și este soția fostului lider al PNL Crin Antonescu.

Ea este președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European începând cu iulie 2019, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE) . Este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.

Adina Vălean a fost deputat în legislatura 2004-2008, aleasă pe listele PNL, iar în 30 noiembrie 2007 a demisionat pentru a ocupa locul de deputat în Parlamentul European.

Aleasă în Parlamentul European în iunie 2007 pe lista PNL, Adina Vălean a fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Ea a fost vicepreședinte al Alianței Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE - grupul liberal).

În aprilie 2009, Parlamentul European a adoptat raportul Adinei Vălean referitor la reducerea de la 1 iulie 2009 a tarifelor maxime în cazul trimiterii de mesaje text și descărcării de date de pe Internet în regim de roaming.

Studii:

Este matematician de formație, iar până în 1997 a fost profesor de matematică. În 1997 a devenit director pentru relația cu direcțiile județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului. Din 1999 și până în 2001 a lucrat în organizații non-guvernamentale, ca director de programe al Asociației Române pentru Libertate și Dezvoltare și ca director general al Fundației “Institutul pentru Liberă Inițiativă”.

Activitate politică:

A intrat în PNL în 1999.

Între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Naționl Liberal. În 2002 a devenit membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1) și secretar al Comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare și politici concurențiale. În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova. De asemenea, în 2000 a fost director executiv adjunct al campaniei electorale pentru alegerile generale, iar în 2004 a fost implicată în programe de sprijin în campania pentru alegerile locale. Între 2004-2006 a fost deputat în Parlamentul României, circumscripția Călărași.