Dosarul în care fostul deputat PSD Sebastian Ghiță - fugar în Serbia - este judecat pentru că i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al orașului Ploiești Iulian Bădescu va fi rejudecat, a decis miercuri instanța supremă, potrivit Mediafax. Astfel, a fost desființată decizia primei instanțe, de achitare a celor doi.

Sebastian Ghita, in momentul capturariiFoto: tvr.ro

Decizia este definitivă și este consecința hotărârii Curții Constituționale privind completurile specializate. CCR a stabilit că există un conflict între Parlament și Înalta Curte și că vor fi rejudecate dosarele de la instanța supremă, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ICCJ din 23 ianuarie 2019 privind compunerea completurilor de judecată, în măsura în care nu au devenit definitive.

Magistrații Inaltei Curți de Casație și Justiție au decis, în același dosar, să respingă ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis in judecată pe Sebastian Ghiţă si Iulian Bădescu, pentru dare şi luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar a municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghiţă, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploieşti, sponsorizat de acesta, o finanţare nerambursabilă suplimentară din bugetul local, în valoare de 1.500.000 de lei. Pentru alocarea finanţării, Iulian Bădescu ar fi pretins şi primit de la Sebastian Ghiţă, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de afacerist un imobil în Ploiesti, în valoare de 1.041.600 de lei, sumă din care Bădescu a suportat doar 124.000 de lei.

În primă instanță, atât Sebastian Ghiţă, cât și Iulian Bădescu au fost achitați.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă se află în Serbia. El a fugit din ţară în decembrie 2016 şi are pe rolul instanţelor şi parchetelor din România mai multe dosare penale.