USR București a depus marți o plângere penală la DNA împotriva primarului Capitalei, Gabrielei Firea. Ea este acuzată că, deși ar fi avut indicii că au fost făcute operațiuni și acte ilicite ce pot atrage răspunderea penală în cazul lucrărilor făcute la Spitalul Gomoiu, nu a sesizat procurorii.

Gabriela FireaFoto: PMB

Plângerea penală a fost depusă de către consilierul municipal Ana Ciceală, candidat USR la Primăria Sectorului 3, care reclamă "fapte susceptibile de a întruni elementele constitutive infracțiunii de abuz în serviciu" în cazul Gabrielei Firea.

Potrivit Anei Ciceală, în sesizarea penală la DNA sunt detaliate circumstanțele în care Gabriela Firea și aparatul administrativ au ezitat să pună la dispoziția consilierilor municipali informațiile de interes public din Raportul întocmit de Corpul de Control în urma verificărilor de la Spitalul Gomoiu.

"Deși cunoștea situația, raportul și recomandările Corpului de Control, Gabriela Firea și aparatul administrativ nu și-au îndeplinit obligațiile legale și din fișa postului. Concret, deși au luat la cunoștință și au avut indicii că s-au efectuat operațiuni și acte ilicite ce pot atrage răspunderea penală, conducerea Primăriei a omis sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală, așa cum prevede legea.

Dacă nu ar fi avut ceva de ascuns, Gabriela Firea ar fi trebuit să prezinte opiniei publice situația de la Gomoiu. Faptul că nu a făcut-o este un indiciu că întreaga situație ar trebui investigată de procurori”, arată sursa citată.

Procurorul general interimar Bogdan Licu a fost întrebat luni dacă instituția face verificări în urma dezvăluirilor privind achizițiile supraevaluate făcute de Primăria Capitalei pentru Spitalul Gomoiu, el răspunzând că nu s-a "ferit" niciodată să se autosesizeze și că momentan "se analizează această situație".

Libertatea a scris săptămâna trecută că Gabriela Firea se laudă că a construit Spitalul de copii „Victor Gomoiu”, clădire începută însă pe vremea lui Sorin Oprescu și preluată de actualul primar general în stadiul de finalizare de 85%. Mai mult, potrivit unui raport al Corpului de Control al Guvernului, citat de libertatea.ro și referitor la perioada 2012-2017, prețuri de achiziții ale echipamentelor au fost majorate și cu 2.485%.

Lavinia Coțofană, fostul director juridic al Administrației Spitalelor și a Serviciilor Medicale din București, din subordinea Primăriei Capitalei, acuză că a fost concediată după ce a redactat o plângere către DNA cu neregulile de la Spitalul Gomoiu, a scris Libertatea.ro.

Ulterior, Nicoleta Lavinia Coțofană a afirmat, într-un comentariu postat pe Facebook, că biroul său de la ASSMB, unde se găsesc documentele referitoare la Spitalul Gomoiu, a fost sigilat, i-a fost ridicat laptopul, iar experții angajați de Administrația Spitalelor, cei care au "descoperit ilegalitățile", au fost dați afară.

Gabriela Firea a anunțat că le-a făcut plângere penală jurnaliștilor de la Libertatea și conducerii ziarului, după ce a fost publicat un material referitor la construcția și dotarea Spitalului de copii "Victor Gomoiu”.

"Se spune că au fost prețuri umflate, că acolo este o ilegalitate. Am făcut plângere penală împotriva jurnaliștilor care au semnat articolul și a conducerii redacției. În 2012 a avut loc licitația, o licitație proiectare și execuție, care are beneficii și anumite vicii. În acest contract puteau să apară vicii, nu se descria fiecare obiect în parte și nu se detalia manopera. (...) De ce costă atât? Nu este un closet, este o toaletă de spital. Am cerut o expertiză și am reluat aceste contracte pe alte baze. În baza expertizei am luat o măsura ca pe fiecare factură să fie detaliate obiectele și manopera. Dacă s-a făcut ceva, nu s-a făcut în mandatul meu. Poate s-a făcut în alți ani, în alte timpuri”, a spus Firea la dcnews.ro.

Ea a precizat că asocierea de constructori a dat în judecată Primăria, dar aceasta din urmă a câștigat. "Am plătit corect sau legal prețurile corecte”, a mai spus ea.

CITEȘTE ȘI: