Mesajul "Tudorel, slugă model" se încadrează în limitele libertății de exprimare, arată Judecătoria Sectorului 1 în motivarea deciziei de anulare a unei amenzi de 1.000 lei primite de protestatarul Marian Rădună, membru al grupului civic #Rezistenţa. El fusese amendat pe motiv că în timpul unui protest din Piaţa Victoriei a proiectat pe o clădire mesajul "Tudorel, slugă model".

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a reținut în hotărârea Lingens c. Austriei că libertatea de exprimare acoperă nu numai informațiile și ideile primite favorabil sau cu indiferență ori considerate inofensive, ci și pe acelea care ofensează, șochează sau deranjează, potrivit ziare.com.

În plus, CEDO a reținut că limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la politicieni decât în raport cu indivizii obișnuiți.

Acestea sunt o parte din argumentele Judecătoriei Sectorului 1, care a anulat o amendă de 1.000 lei primită de Marian Rădună, membru al grupului civic #REZISTENTĂ. Bărbatul proiectase în timpul unui protest din Piața Victoriei, pe sediul Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), mesajul "Tudorel, slugă model".

Jandarmii au arătat în procesul-verbal de contravenție că mesajul "Tudorel, slugărel model" (mesajul proiectat era "Tudorel, slugă model") face referire la ministrul Justiției și aduce jigniri acestuia de natură să lezeze demnitatea și onoarea. Procesul-verbal a fost întocmit în absența lui Marian Rădună.

Marian Rădună a contestat amenda în instanță, iar Judecătoria Sectorului 1 i-a dat dreptate.

Magistrații fac trimitere la articolul 10, care stabilește limitele libertății de exprimare, din Convenția pentru apărarea drepturilor omului: "Spre deosebire de cei din urmă, politicienii trebuie să accepte în mod inevitabil și conștient verificarea strictă a fiecărui cuvânt și fapt, atât din partea jurnaliștilor, cât și a marelui public și, în consecință, trebuie să dovedească un grad mai mare de toleranță", spune instanța.