Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că a constatat în ultima perioadă o ”politizare excesivă” a Ministerului Afacerilor Externe, afirmând că este necesară o depolitizare urgentă a acestui minister. De asemenea, el a cerut reorganizarea MAE pe criterii de profesionalism și eficiență.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

”Aveți în fața dvs. o sarcină complexă. Este necesară reorganizarea Ministerului Afacerilor Externe pe principii de profesionalism, competență, integritate, seriozitate, consecvență și mai ales de eficiență. Voi acorda tot sprijinul meu pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

El a mai spus că obiectivul guvernului este consolidarea capacității noastre de a promova valorile statului de drept, ale democrației, precum și furnizarea de securitate. ”În ceea ce privește Afacerile Europene, am decis ca acest departament să se afle practic sub dublă coordonare, a ministrului de Externe, și când e cazul în coordonarea și subordinea premierului, când este cazul. Am avut în vedere faptul că e nevoie de un proces rapid de decizie internă. Am decis ca departamentul pentru Românii de Pretutindeni să funcționeze în subordinea guvernului și sub coordonarea prim-ministrului. Subordonarea premierului a fost determinată de faptul că problemele românilor care sunt în diaspora, sunt necesare acțiuni și o coordonare la nivelul premierului”, a mai spus premierul.

De asemenea, el a vorbit și de ”politizarea excesivă” a MAE. ”În ultima perioadă am constatat că a avut loc o politizare excesivă și e necesară depolitizarea urgentă a acestei instituții și a oricărei instituții a statului român și a guvernului și menținerea fiecărei instituții în cadrul legal”, a adăugat Ludovic Orban, care a participat, alături de președintele Klaus Iohannis, la ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Afacerilor Externe de către Bogdan Aurescu.