Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat marți că va avea discuții cu partenerii sociali pentru "un calcul corect și obiectiv” al salariului minim, spunând că nu are de gând "să lungească" foarte mult discuțiile pe această temă. Guvernul Dăncilă a lăsat Cabinetului PNL un proiect de creștere cu 100 de lei net a salariului minim de la 1 ianuarie 2020.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebată ce va face în privința salariului minim pe economie, noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a spus că va avea discuții, "cu un orizont de timp foarte apropiat", cu partenerii sociali.

Ea a spus că vrea să găsească "în cel mai scurt timp o soluție obiectivă cu privire la această temă care interesează opinia publică, și anume a unui mod de calcul corect și obiectiv al salariului minim".

"Sunt omul care apreciază efortul celor care dezvoltă business-uri în România, care au o afacere, care au nevoie de predictibilitate. Sunt omul care respectă și stă la masă cu acești parteneri pentru a găsi o soluție, nu care să mă împlinească pe mine politic, ci care să fie o soluție corectă pentru dânșii și posibil de pus în practică. Prin urmare, decizia o voi lua după această serie de discuții cu partenerii sociali, pentru că dânșii sunt, de fapt, cei care pun în practică ceea ce noi decidem în ministere și în general în guvern”, a spus Violeta Alexandru.

Întrebată, de asemenea, dacă sunt bani pentru pensii și salarii, Alexandru a afirmat că urmează să ceară un audit și că este normal ca oamenii să își pună aceste întrebări.

"E normal să se întrebe (oamenii – n.r.), după un deficit îngrijorător în bugetul de pensii pe care PSD îl lasă. Le cer să aibă încredere că voi face cele mai serioase verificări (...). Merg acum în minister tocmai pentru a începe ziua cu o evaluare și pentru a solicita celor care conduc ministerul, atât eu cât și colegul meu de la Finanțe, toate datele necesare ca să vedem care este situația reală”, a declarat Alexandru.

Violeta Alexandru a precizat că va respecta legislația în vigoare în privința pensiilor și salariilor și va continua dialogul cu toți partenerii sociali pentru găsirea celor mai potrivite soluții pentru pensionari și salariați.

Creșterea salariului minim de la 1 ianuarie a fost lăsată de Guvernul PSD pe Cabinetul Orban. Viorica Dăncilă a anunțat luni, la începutul ultimei sale ședințe de guvern, că proiectul se va discuta într-o primă lectură.

"În ședința de astăzi discutăm într-o primă lectură creșterea salariului minim începând de anul viitor la 2262 lei, iar pentru angajații cu studii superioare și vechime de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare la 2620 lei lunar. Este o măsură cu puternic impact social în condițiile în care în prezent sunt încadrați peste 1,4 milioane de angajați cu salariul minim. Am convingerea că există argumente și un context economic favorabil și nu văd niciun motiv pentru care viitorul Guvern nu ar aplica majorarea salariului minim începând cu anul viitor", a spus Dăncilă.

Ministrul Muncii a publicat recent proiectul de Hotărâre care prevede creșterea salariului minim cu 100 de lei net, de la 1 ianuarie 2020. Astfel, potrivit proiectului, anul viitor ar putea crește salariul minim brut la 2262 lei. Pentru cei cu studii superioare va crește la 2.620 lei.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL