Primul candidat de stânga la poziția de primar al capitalei, Ion Ceban, a ieșit învingător cu votul a 52.52% dintre alegătorii care și-au exercitat dreptul la vot în turul II de scrutin pentru alegerile locale, câștigând la diferență de câteva procente în fața pro-europeanului Andrei Năstase, potrivit Unimedia. Aceste alegeri sunt primul test electoral după venirea la guvernare, în vara acestui an, a coaliţiei formate din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul proeuropean ACUM (PAS plus PPDA).

Andrei Nastase si Ion CebanFoto: Colaj foto

Cine este Ion Ceban

Ion Ceban are 39 de ani. A fost deputat în trei legislaturi, este secretarul pentru ideologie al Partidului Socialiștilor, a fost purtător de cuvânt al președintelui Igor Dodon și în ultimii patru ani a fost liderul consilierilor socialiști din Consiliul Municipal Chișinău. A deținut și funcții în executiv, fiind șef de direcție și ministru-adjunct.

Aceste alegeri locale sunt primul test electoral după venirea la guvernare, în vara acestui an, a coaliţiei formate din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul proeuropean ACUM (PAS plus PPDA). Cele două forțe politice s-au coalizat la nivel guvernamental cu scopul declarat al "dezoligarhizării”, după alungarea de la putere a liderului Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc.

UPDATE 01.13 Rezultatele preliminare după prelucrarea a 306 din 307 procese verbale. Ion Ceban a acumulat 52,52%, iar Andrei Năstase - 47,48%.

UPDATE 23.49 Rezultatele preliminare după prelucrarea a 300 din 307 procese verbale. Ion Ceban a acumulat 52,82%, iar Andrei Năstase - 47,18%.

UPDATE 23.05 Rezultatele preliminare după prelucrarea a 290 din 307 procese verbale. Ion Ceban a acumulat 53,18%, iar Andrei Năstase - 46,82%.

UPDATE 22.47 Rezultatele preliminare după prelucrarea a 280 din 307 procese verbale. Ion Ceban a acumulat 53,67%, iar Andrei Năstase - 46,17%.

UPDATE 22.34 Rezultatele preliminare după prelucrarea a 270 din 307 procese verbale. Ion Ceban a acumulat 53,83%, iar Andrei Năstase - 46,17%.

UPDATE 22.33 Rezultatele preliminare după prelucrarea a 252 din 307 procese verbale. Ion Ceban a acumulat 53,97%, iar Andrei Năstase - 46,03%.

UPDATE 22.31 Rezultatele preliminare după prelucrarea a 233 din 307 procese verbale. Ion Ceban a acumulat 54,11%, iar Andrei Năstase - 45,85%.

UPDATE 22.14 Încep să fie anunțate primele rezultate preliminare de către Comisia Electorală Centrală. Potrivit Unimedia, după procesarea a 210 din 307 procese verbale, Ion Ceban a acumulat 54,15%, iar Andrei Năstase - 45,85%

Alegerile locale din Republica Moldova s-au încheiat la ora 21:00, iar cea mai strânsă luptă s-a dat pentru primăria capitalei Chișinău. Acolo au fost în luptă socialistul Ion Ceban și pro-europeanul Andrei Năstase, iar datele singurului exit poll au arătat o diferență nesemnificativă între cei doi. De precizat că rata de refuz a celor chestionați la exit-poll a fost de 25,6%, astfel încât un câștigător va fi stabilit fără echivoc abia după numărarea voturilor.

Exitpoll-ul a fost realizat de IMAS și Fondul Opiniei Publice, la comanda Poliexpert și refeflectă situația de la ora 20:00. Realizatorii sondajului spun că au fost chestionați peste 10.000 de respondenți, dar că rata celor care nu au dorit să răspundă a fost de 25,6%.

Rezultate conform exit-poll:

  • Ion Ceban: 37,1%
  • Andrei Năstase: 37%

Prezența la alegeri la ora 21:00, conform Comisiei Electorale, a fost de 40,3% pe țară și de 37,7% în Chișinău. În primul tur prezența la vot în Chișinău a fost de 36,03%.

Foto: Captură ecran Publika

Ceban: Ne așteptăm la victorie

„Vreau să zic că astăzi au fost foarte multe tentative de a ne denigra. Am depus toate eforturile să avem o campanie corectă. Noi ne așteptăm la o victorie. Suntem siguri că victoria nu va fi numai a noastră, ci și a chișinăuenilor. Așteptăm numărarea rezultatelor. Azi învingem împreună.”, a declarat Ceban.

Năstase: Aștept rezultatele oficiale. Să le urmărim cu atenție

Andrei Năstase a declarat că este încrezător și că așteaptă rezultatele de la Comisia Electorală Centrală, refuzând să comenteze rezultatul exitpoll-ului.

„Aștept rezultatele oficiale. Invit pe fiecare să le urmărească cu atenție, să le protejeze și să le securizeze”, a îndemnat Năstase.

---

În primul tur de scrutin pentru funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma „Dreptate şi Adevăr” (PPDA), au obţinut cele mai multe voturi, 41% şi, respectiv, 31%, rezultate similare cu cele obţinute la alegerile din mai 2018. Atunci, în turul doi, Andrei Năstase l-a învins pe Ion Ceban, dar rezultatele alegerilor au fost invalidate de instanţele judecătoreşti.

Totodată, la 20 octombrie au fost aleşi 515 primari, conform Comisiei Electorale Centrale (CEC). Cele mai multe mandate, în teritoriu, le-au obţinut democraţii, 191, fiind urmaţi de socialişti care au câştigat 124 de primării. Blocul ACUM a obţinut 82 de funcţii de primar.

Pentru prima oară în ultimii opt ani, Comisia electorală a permis organizarea unui exit-poll la Chişinău, care va fi realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Echitabilă din Moldova în cooperare cu compania de consultanţă Poliexpert, la ieşirea din cele 67 de secţii de votare de pe raza municipiului Chişinău.

Ultimul exit-poll, realizat la alegerile locale din 2011, a fost un eşec pentru că, potrivit experţilor, a prezentat date total diferite faţă de cele ale Comisiei Electorale Centrale sau faţă de alte sondaje anterioare.

Pentru exit-poll-ul de duminică, Comisia electorală a acreditat 164 de persoane şi a aprobat modelul legitimaţiei operatorului care va intervieva alegătorii la ieşirea de la urne.