Președintele Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, a afirmat că un vot geopolitic este o eroare și a îndemnat locuitorii Chișinăului "să nu calce pe aceeași greblă" la alegerile pentru primăria capitalei Republicii Moldova, pentru că "nu va veni nimeni de la Moscova, București, Bruxelles sau Kiev să facă ordine în Chișinău".

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

"Foarte des mergeam la vot, o bună parte din chișinăuieni, și chiar dacă știam că nu-i cel mai bun candidat, dar îl votau geopolitic pentru că vine nu știu ce fel de ciumă, de ce culoare, verde, albastră, galbenă, roșie. Poate ajunge de această dată? Să lăsăm experimentele, să lăsăm persoanele care isterizează. Oare ne trebuie în Chișinău, începând cu ziua de mâine, cineva să facă isterică așa cum a făcut-o săptămânile trecute? Vă îndemn să votați cu rațiunea, nu cu emoțiile, pentru că emoțiile ne-au făcut să ajungem în situația, în starea în care se află Chișinăul", a declarat Igor Dodon, la ieșirea din secția de votare, potrivit site-ului Deschide.md, citat de Mediafax.

"Mesajul meu către chișinăuieni este foarte simplu. Nu va veni Moscova, Bucureștiul, Bruxelles-ul sau Kievul să facă ordine la noi în Chișinău. În Chișinău, ordine vom face noi. Nu călcați pe aceeași greblă pe care ați călcat în ultimii ani. Chiar dacă știam că nu e cel mai bun candidat, dar se vota geopolitic, pentru că vine ciuma nu știu de ce culoare. Poate ajunge, să lăsăm experimentele, să lăsăm persoanele care isterizează. Emoțiile ne-au făcut să ajungem în situația actuală", a subliniat președintele moldovean.

În Republica Moldova are loc duminică al doilea tur al alegerilor locale, în cadrul cărora urmează să fie aleși 384 de primari, dar principala miză o constituie alegerea primarului municipiului Chișinău, unde lupta se dă între reprezentantul socialiștilor Ion Ceban și Andrei Năstase, unul dintre liderii Blocului ACUM (PAS plus PPDA, proeuropean).

În primul tur de scrutin pentru funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma „Dreptate şi Adevăr” (PPDA), au obţinut cele mai multe voturi, 41% şi, respectiv, 31%, rezultate similare cu cele obţinute la alegerile din mai 2018. Atunci, în turul doi, Andrei Năstase l-a învins pe Ion Ceban, dar rezultatele alegerilor au fost invalidate de instanţele judecătoreşti.

Andrei Năstase: De alegerile din Chișnău va depinde viitorul R.Moldova, mai presus de orice partid

Andrei Năstase, candidatul Blocului "ACUM" (proeuropean) la funcția de primar al Chișinăului, a declarat duminică, după ce exercitat dreptul la vot, că de rezultatul alegerilor locale va depinde viitorul Republicii Moldova, mai presus de orice partid politic, relatează publicația Jurnal.md.

"Așa cum am făcut-o de fiecare dată, am votat pentru principiile și valorile în care cred. Am votat pentru oamenii din Chișinău și suburbii", a declarat liderul Platformei Demnitate și Adevăr, parte a Blocului ACUM, notează Mediafax.

Andrei Năstase a mai menționat: "De rezultatul alegerilor de astăzi din Chișnău va depinde viitorul țării noastre, mai presus de orice partid politic. Al treilea tur nu există. Astăzi este ziua când putem face începutul unui viitor senin în țara noastră. E momentul să facem schimbarea".

Maia Sandu spune că a votat pentru a continua efortul de curățare a statului de elemente corupte

Premierul moldovean Maia Sandu a declarat la ieșirea de la urne că a votat la alegerile locale din Republica Moldova pentru pentru a continua efortul de curățare a statului de corupție, precum și pentru a avea un oraș mai frumos și mai drag, cu apă curată și aer curat, informează site-ul Unimedia.

Maia Sandu s-a prezentat la secția de vot singură, fără pază, duminică dimineață, pentru a vota în cadrul celui de-al doilea scrutin al alegerilor locale în municipiul Chișinău.

"Probleme sunt foarte multe, dar sper că vom putea continua efortul de curățare a instituțiilor de elemente corupte, de oameni iresponsabili, care au delapidat averile publice, care au creat problemele existente. Îmi doresc în primul rând să avem oameni onești aleși azi, oameni curajoși, care să spargă toate schemele de corupție și care știu și pot rezolva problemele cu care se confruntă cetățenii. Am votat pentru ca să putem continua efortul dificil, dar absolut necesar de curățare a statului", a declarat premierul Republicii Moldova.

"Îmi doresc să se rezolve problemele principale și să am siguranța că bugetul municipiului Chișinău e folosit corect, în interesul cetățenilor, să avem investiții serioase pentru a putea rezolva probleme care țin și de amenajarea parcărilor, și de reparația drumurilor. Doresc să avem proiecte care să facă orașul nostru mai frumos, să ne fie drag de acest oraș", a completat Maia Sandu.