Producția de vin a României a scăzut cu 4% până la 4,9 milioane de hectolitri în acest an, de la un record de 5,2 milioane de hectolitri în anul precedent, potrivit unor estimări preliminare ale Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), citate de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Producția de vin estimată pentru România în 2019 este totuși peste media ultimilor cinci ani, notează OIV într-un raport ce spune că 2018 a fost un an cu o producție exceptional de ridicată în general. Producția din 2014 până în 2016 a fost sub 4 milioane de hectolitri în țara noastră, urcând la 4,3 milioane în 2017 și 5,2 milioane în 2018.

Producția pentru 2019 este prognozată, la nivel mondial, la 263 milioane de hectolitri, în media producției din ultimii ani. Portugalia este singura țară din UE cu o producție mai mare în raport cu anul trecut, în creștere cu 10%, în timp ce condițiile climatice nefavorabile au lovit producătorii din Italia (minus 15%), Franța (minus 15%) și Spania (minus 24%), care au produs nu doar sub 2018, dar și sub media ultimilor cinci ani. Cele trei țări reprezintă 80% din producția cumulată a UE de vin, respectiv peste 120 de milioane de hectolitri.

În UE, volumul produs a scăzut cu 15% în 2019, atingând nivelul de 156 milioane de hectolitri de la 182 milioane de hectolitri în 2018.

Producția a scăzut în lume cu 10% față de anul precedent, o diferență de 30 milioane de hectolitri, însă este în medie cu producția din perioada 2007-2016. Statele Unite, Argentina, Chile, Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă sunt menționate ca țări cu evoluții negative de notat în producția de vin față de cea din anul trecut.

Raportul este realizat pe baza informaţiilor colectate din 28 de ţări, care reprezintă 85% din producţia mondială de vin.