Alegătorii cu drept de vot din Republica Moldova sunt convocaţi din nou, duminică, la urne pentru al doilea tur al alegerilor locale, în cadrul cărora urmează să fie aleşi 384 de primari, dar principala miză o constituie alegerea primarului municipiului Chişinău, unde lupta se dă între reprezentantul socialiştilor Ion Ceban şi Andrei Năstase, unul dintre liderii Blocului ACUM (PAS plus PPDA, proeuropean), informează Agerpres citând mass-media din R.Moldova.

Andrei Nastase si Ion CebanFoto: Colaj foto

UPDATE duminică, ora 09.05 Cei mai mulți candidați în turul doi – 180 - îi are Partidul Socialiștilor, apropiat președintelui Igor Dodon. El este urmat de Partidul Democrat, aflat până în iunie la putere – cu 175 de candidați, - și Blocul ACUM, în prezent partener de coaliție cu socialiștii – 167 de candidați. 85 dintre candidații rămași în cursă sunt independenți. (Radio Chișinău)

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la 21:00. În buletinele de vot vor fi înscrişi primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile din 20 octombrie a.c. Înscrierea pe buletin a celor doi candidaţi s-a făcut în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin.

În primul tur de scrutin pentru funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban şi Andrei Năstase, preşedintele Partidului Platforma „Dreptate şi Adevăr” (PPDA), au obţinut cele mai multe voturi, 41% şi, respectiv, 31%, rezultate similare cu cele obţinute la alegerile din mai 2018. Atunci, în turul doi, Andrei Năstase l-a învins pe Ion Ceban, dar rezultatele alegerilor au fost invalidate de instanţele judecătoreşti.

Totodată, la 20 octombrie au fost aleşi 515 primari, conform Comisiei Electorale Centrale (CEC). Cele mai multe mandate, în teritoriu, le-au obţinut democraţii, 191, fiind urmaţi de socialişti care au câştigat 124 de primării. Blocul ACUM a obţinut 82 de funcţii de primar.

Pentru prima oară în ultimii opt ani, Comisia electorală a permis organizarea unui exit-poll la Chişinău, care va fi realizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Echitabilă din Moldova în cooperare cu compania de consultanţă Poliexpert, la ieşirea din cele 67 de secţii de votare de pe raza municipiului Chişinău.

Ultimul exit-poll, realizat la alegerile locale din 2011, a fost un eşec pentru că, potrivit experţilor, a prezentat date total diferite faţă de cele ale Comisiei Electorale Centrale sau faţă de alte sondaje anterioare.

Pentru exit-poll-ul de duminică, Comisia electorală a acreditat 164 de persoane şi a aprobat modelul legitimaţiei operatorului care va intervieva alegătorii la ieşirea de la urne.

Citește și:

Chișinău: Socialistul Ion Ceban, în turul doi cu proeuropeanul Andrei Năstase

Socialiştii au câştigat în cele mai multe raioane

Prezența la urne în primul tur - 41,68% / Mai puţin de 7% dintre tineri au venit la vot