USR spune că se impune renunţarea definitivă la pensionarea anticipată a magistraţilor, şi nu amânarea aplicării măsurii şi că aceasta este una dintre priorităţile cuprinse în Acordul politic semnat cu PNL pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Precizările au loc în contextul în care PNL a anunțat astăzi depunerea în Parlament a unui proiect privind amânarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor.

Uniunea Salvati RomaniaFoto: USR

USR transmite, printr-un comunicat de presă, că luând în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia şi situaţia din sistemul judiciar, se impune renunţarea definitivă la schema de pensionare anticipată a magistraţilor, şi nu amânarea aplicării acesteia. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Camera Deputaţilor, menționează USR.

Argumentele USR:

  • Posibilitatea pensionării anticipate a magistraţilor a fost introdusă prin Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, iar ca urmare a modificării legislative impuse de majoritatea PSD-ALDE vechimea minimă necesară pentru pensionarea magistraţilor scade de la 25 de ani la 20 de ani şi, potrivit unor estimări, acest lucru duce la ieşirea din sistem a câtorva mii de magistraţi. Guvernul a prorogat prin OUG nr. 92/2018 intrarea în vigoare a acestei prevederi până la 1 ianuarie 2020, termen care se va împlini în scurt timp.
  • Având în vedere că a fost crescută de la doi la patru ani durata studiilor la Institutul Naţional al Magistraturii, ar urma ca sistemul judiciar, şi aşa subdimensionat, să se confrunte cu un deficit major de personal, ceea ce va pune în pericol însăşi funcţionarea sistemului judiciar. Prin urmare, nu avem nevoie de cârpeli de genul amânăm cu încă un an aplicarea schemei de pensionare anticipată. Cel puţin până se rezolvă problema deficitului de magistraţi trebuie să abrogăm prevederea.
  • În avizul Comisiei de la Veneţia nr. 924/2018 referitor la propunerile de modificare a Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii se recomandă ca înainte de intrarea în vigoare a măsurilor propuse în materie de resurse umane să fie realizate studiile de impact necesare. Comisia mai spune că dacă nu se poate garanta că mecanismul de pensionare anticipată nu va avea un impact advers asupra funcţionării sistemului, atunci ar trebui să se renunţe la el.

USR subliniază că renunţarea la pensionarea anticipată a magistraţilor reprezintă, de altfel, una dintre priorităţile cuprinse în Acordul politic semnat cu PNL în vederea acordării votului de învestitură Guvernului Orban.

PNL a depus un proiect de lege pentru amânarea pensionării anticipate a magistraţilor

Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat, joi, depunerea la Parlament a unei propuneri legislative care prevede amânarea, până la începutul anului 2021, a termenului de intrare în vigoare a dispoziţiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor.

"Ieri, PNL a înaintat Biroului permanent al Camerei Deputaţilor o propunere legislativă care vizează prorogarea termenului de intrare în vigoare a dispoziţiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor. O normă care nu este oportună acum, aşa cum a constatat şi Comisia de la Veneţia. Întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap. Realitatea nu poate fi negată: volum mare de dosare, deficit de magistraţi. Iar, de aici, lanţul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluţionate într-un termen rezonabil... Tabloul nu este unul care să atragă aplauze. Tocmai de aceea, soluţia este una singură: amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021", a scris Gorghiu, pe Facebook.

Potrivit proiectului, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018 va fi modificată în sensul că prevederile referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor din Legea de modificare a Statutului judecătorilor şi procurorilor vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a semnat marți acordurile politice cu USR, UDMR, PMP și ALDE pentru susținerea Guvernului PNL. Una dintre prevederile acordului semnat de USR este "renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020".