​Pentru a treia oară în istoria modernă a SUA, Camera Reprezentanților urmează joi să dea un vot asupra rezoluției care ar duce la declanșarea formală a procedurilor de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump. Democrații dețin 244 de locuri din cele 435 câte are Camera Reprezentanților și au nevoie de majoritate simplă pentru a aproba rezoluția, adică 218 voturi. Votul final asupra punerii sub acuzare ar putea avea loc până la sfârșitul anului, la capătul unui lung șir de audieri publice, televizate.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Președintele Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, va susține o conferință de presă pentru a anunța etapele care vor urma. Votul de joi va trasa pașii procedurali, în cadrul acestui proces urmând să aibă loc mai multe audieri publice și televizate, iar votul final asupra punerii sub acuzare ar putea avea loc până la sfârșitul anului.

În cazul în care Camera Reprezentanților dă aviz procedurii de punere sub acuzare, urmează ca Senatul să înceapă procesul. Pentru ca la capătul acestei proceduri, președintele să fie pus sub acuzare este nevoie însă de o majoritate de două-treimi. Senatul, care are doar 100 de locuri, este însă controlat de republicanii lui Trump.

Parlamentarii care au condus ancheta preliminară intenționează să îl audieze și pe expertul în probleme legate de Rusia din Consiliul Național de Securitate, Tim Morrison. Morrison și-a dat demisia miercuri, potrivit unor surse.

Comisiile de anchetă din Congres au intervievat deja mai mulți martori, 15, în legătură cu scandalul Ucraina, Donald Trump fiind acuzat de abuz de putere pentru că ar fi solicitat Kievului să intervină în alegerile prezidențiale din 2020.

Concret, Trump i-a cerut omologului său din Ucraina, Volodimir Zelenski, să lanseze o anchetă de corupție împotriva contracandidatului său, democratului Joe Biden și a fiului acestuia, care are afaceri la Kiev. Liderii democrați din Camera Reprezentanților de la Washington au prezentat marți proiectul de rezoluție. Stephanie Grisham, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a denunțat ancheta drept o "fraudă".