Un chestor și alți 12 polițiști de rang înalt sunt în prezent la conducerea a 10 din cele 24 de direcții ale Poliției cu statutul de „împuterniciți”, așa cum se numesc desemnările fără concurs ale șefilor din această instituție de forță a statului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Împuternicirile în cadrul Poliției Române reprezintă modalitatea prin care angajații agreați de conducere sunt menținuți în funcții înalte cu prețul executării fără critică a ordinelor superiorilor. Europa Liberă vă prezintă mecanismele prin care, pe lângă lege, protejații din Ministerul de Interne și din Poliție blochează funcții importante. Astfel, profesioniștii din sistem acceptă blazarea sau pleacă din instituție, în timp ce angajații obedienți sunt păstrați în posturi înalte, cu consecința deprofesionalizării poliției.

Potrivit legii, „poliţistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul poliţistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului”.

Citește continuarea pe

Europa Liberă.