Ministrul propus pentru portofoliul de la Mediu, Ape şi Păduri, Costel Alexe, a primit aviz favorabil, marți, în comisiile parlamentare. El a susținut că va dispune un audit asupra reţelei de monitorizare a calităţii aerului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul propus pentru portofoliul Mediului, Apelor şi Pădurilor a primit aviz favorabil din partea parlamentarilor din comisiile reunite, cu 23 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă şi 5 abţineri.

Alexa a susținut în comisii că este nevoie de modernizarea reţelei de monitorizare a calităţii aerului şi asigurarea raportării prompte a datelor, așa că are de gând să dispună "un audit serios" asupra acestei reţele.

"Ea trebuie să funcţioneze la perfecţie, să fie accesibilă tuturor cetăţenilor prin mai multe canale de informare şi trebuie să reacţioneze automat ori de câte ori există riscuri de poluare", a spus Alexe, susținând că trebuie accesate fonduri europene pentru a îmbunătăţi această reţea atât din punct de vedere al tehnologiei, cât şi al accesibilităţii pentru oameni.

El a adus în discuţie şi domeniul gospodăririi apelor, spunând că la nivel naţional doar 57% dintre localităţi sunt racordate la reţeaua de apă potabilă şi doar 52% este gradul de racordare la staţii de epurare și a susținut că are în vedere investiții.

"Ne-am asumat că vom elabora Planul naţional pentru combaterea tăierilor ilegale"

Trebuie să terminăm odată cu tăierile ilegale de păduri din România şi ne-am asumat că vom elabora Planul Naţional pentru Combaterea Tăierilor Ilegale, un document strategic la nivelul Guvernului care va spune stop acestui fenomen, a mai spus Alexe la audierile din comisii.

"S-a plantat mult prea puţin până acum comparativ cu ritmul tăierilor, iar aceste procente va trebui să le inversăm. Pentru restul suprafeţelor aflate în proprietate privată, Gărzile forestiere se vor asigura că legea privind plantările este respectată la literă. Din păcate, astăzi, avem foarte mari probleme în jumătate din fondul forestier proprietate privată. Sunt foarte mulţi proprietari privaţi care au tăiat pădurea şi nu au mai regenerat-o. Nu putem continua la nesfârşit fără să punem ceva în loc", a spus ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor, citat de Agerpres.

El a menţionat că principalele probleme în sectorul forestier sunt lipsa cadastrului şi ineficienta reglementare pentru amenajarea suprafeţelor micilor proprietari.