Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede că numărul de locuri de rezidențiat este cel puțin egal cu numărul de absolvenți de Medicină și Farmacie. Prin adoptarea proiectului, organizarea examenului de rezidențiat este posibilă pe 8 decembrie, transmite Mediafax. Proiectul urmează să fie trimis președintelui României spre promulgare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, în unanimitate, cu 225 de voturi "pentru", proiectul care prevede că cifra de școlarizare pentru rezidențiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului și trebuie să fie cel puțin egală cu numărul de absolvenți ai facultăților de Medicină și Farmacie.

În cazul în care numărul celor care pomovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare anunțată inițial, numărul de locuri de rezidențiat se suplimentează.

CONSULTĂ AICI ACTUL NORMATIV

În textul depus inițial la Senat, reieșea că orice medic specialist care efectua un stagiu de practică de 6 luni în cabinetele de medicină de familie, puteau deveni specialist fără să susțină examenul de rezidentiat. Specializarea medicină de familie se obține după efectuarea a patru ani de practică, dintre care cel puțin doi în cabinetul medicului de familie.

În legea în vigoare, cifra de școlarizare a rezidenților se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, cercetării și inovării.

Comisia a respins amendamentul social-democratului Liviu Pop care prevede că "Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și posturi, prin concurs național, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidențiatul în medicină de familie, prin test de selecție, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației naționale. Pentru anul 2019, concursul național pentru admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătății".

Astfel, potrivit amendamentului comisiei, Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi, prin concurs național, cu tematică și blibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătății.

Printr-un amendament asumat de toată comisia, se oferă o facilitate medicilor care au dat examenul de rezidentiat si care nu și-au luat examenul de specializare, din diferite motive obiective. Aceștia se pot angaja în unitățile sanitare cu deficit de personal.

"Medicii rezidenți care au finalizat pregătirea în rezidențiat, dar nu au promovat examenul de specialitate, pot fi angajați cu contract individual în unitățile sanitare publice, pe o perioadă determinată de un an și cu posibilitatea de prelungire anuală până la trei ani. Încadrarea se va face pe funcția de medic, cu salarizarea corespunzătoare de medic rezident în ultimul an, în funcție de specialitate", se mai arată în proiectul de lege.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului aparține mai multor senatori și deputați, PSD, PNL, PMP și UDMR și a fost adoptată în unanimitate.

În mod normal, examenul de rezidențiat trebuia să se desfășoare mai devreme, însă ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății nu a putut fi semnat, din cauza faptului că nu există un ministru la Educație.