Ion Marcel Vela, ministru desemnat pentru Afaceri Interne, a declarat în fața comisiilor de apărare din Parlament că vrea să desecretizeze dosarul care privește ancheta din 10 august.

Ion Marcel VelaFoto: Hotnews

UPDATE 15:07 Ministrul desemnat pentru Afaceri Interne a primit aviz favorabil cu 17 voturi ”pentru” și 10 voturi ”împotrivă”.

El le-a spus parlamentarilor că vrea să reorganizeze Poliția Română, să organizeze concursuri pentru funcțiile de conducere și să crească numărul de polițiști prezenți în stradă. De asemenea, mininistrul desemnat vrea să modifice statutul polițistului.

"În contextul general, cadrul legal privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei trebuie reformat, ţinând cont de faptul că drepturile cetăţeanului sunt în faţa intereselor statului. Mai exact, acest lucru presupune stabilirea unor reguli ferme de intervenţie, sancţionarea imediată a eventualelor abuzuri, precum şi dezvoltarea unor mecanisme legale, eficiente şi rapide pentru intervenţie şi rezolvarea problemelor din teren", a spus Marcel Vela în cadrul audierii la Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlament.

El a vorbit şi despre managementul situaţiilor de urgenţă. "O atenţie deosebită trebuie acordată managementului situaţiilor de urgenţă în ceea ce priveşte dotarea corespunzătoare, pregătirea personalului pentru intervenţii profesioniste în caz de dezastre şi calamităţi, pregătirea întregii populaţii pentru acţiunea coerentă în caz de inundaţii, cutremure şi alte calamităţi", a mai spus Vela.

  • Ce se întîmplă cu dosarul 10 august

Întrebat despre dosarul anchetei privind evenimentele din 10 august, Vela a spus că el, la fel ca toți colegii dvs din comisiile de resort din Camera Deputațlor și Senat, care au avut ceritficat ORNIS și au văzut dosarul, au văzut că nu sunt secrete extraodinare.

”Faptul că se ține secretizat creează o neîncredere a populației fata de Poliție și alte instituții. Tocmai pentru a crea o încredere a populației, acest raport trebuie desecretizat și există soluții privind desecretizarea- blurarea numelor polițiștilor care apar în dosar. Românii să aibă încredere că în 10 august s-au întâmplat lucruri corecte sau mai puțin corecte. Pentru a reabilita în ochii lumii Jandarmeriei, care este o instituție serioasă, iar acum jandarmeria are o pată”, a spus Vela cu privire la desecretizarea dosarului.

  • Despre Raed Arafat și Colectiv: Voi face o analiză

Întrebat despre Colectiv și dacă îl mai dorește pe secretarul de stat Raed Arafat la minister, Vela a spus că va face o analiză.

”Înainte de a lua o decizie faci o analiză și analiza se poate face când ajungi la minister pe acte obiective, pe întâmplări, pe înregistrări, pe tot ceea ce s-a întîmplat. Voi face acest lucru. Eu nu mă pot să mă antepronunț cine a greșit și de ce a greșit. Foarte repede voi face această analiză. Să zicem că în prima săptămână se cunoaște structura ministerului, apoi se face comisia de analiză care are nevoie de o saptămână două, eu zic că în maxim o lună de zile avem un răspuns oficial. Auditul poate fi cu oameni din sistem, să știți că sunt oameni de ispravă. Sau poate fi extern”, a spus Vela.

Ministerul desemnat a mai spus că ca avea discuții cu toată conducerea ministerului, inclusiv cu Raed Arafat.

Întrebat despre video-ul filmat de unul dintre pompieri în noaptea tragediei de la Colectiv, Vela a răspuns că speră ca miliatrul care vorbește urât să nu mai fie în minister.

„Am simțit o dezmăgire în primă fază, iar apoi o revoltă. Pot să vă spun că pe acel domn care a înjurat sper să-l nu-l mai găsesc la minister. Acel domn să spună un lucru de asemenea anvergură dramatică și urâtă nu mai are ce căuta în minister”, a spus Ion Marcel Vela.