Aproximativ 200 de silvicultori protestează marți în fața Parlamentului, unde au adus cruci cu numele celor șase pădurari uciși de hoții de lemne în ultimii ani. Ei vor să atragă atenția că s-au intensificat cazurile de agresiune asupra silvicultorilor - peste 650 de pădurari au fost agresaţi, bătuţi, ameninţaţi cu moartea, atacaţi cu topoare, cuţite şi chiar împuşcaţi - și cer modificarea legislației.

protest al padurarilorFoto: Hotnews

UPDATE 12.29 O delegaţie a protestatarilor va intra la discuţii cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat liderul Federaţiei Silva, Silviu Geană. Delegaţia este alcătuită din 10 persoane, iar discuţiile vor fi tehnice, a precizat reprezentantul Silva. Invitaţia la discuţii a venit de la Ciolacu, care a coborât în mijlocul protestatarilor prezenţi la intrarea din parcul Izvor.

Pe gardurile metalice care delimitează spațiul în care are loc protestul pădurarii au pus bannere negre, de mari dimensiuni, cu mesajele: "Ne-ați umilit!, Ne-ați batjocorit!, Ne-ați omorât" / "Vă bateți joc de silvicultori, distrugeți pădurea!". De asemenea, manifestanții au adus cruci cu numele celor șase pădurari uciși de hoții de lemne în ultimii ani.

Protestul, organizat de Federaţia Sindicatelor Silva, este programat să se încheie la ora 14.00.

"În ultimii ani, au fost omorâţi de hoţii de lemn 6 pădurari (Pop Liviu Pavel - Direcţia Silvică Maramureş, Gorcioaia Răducu - Direcţia Silvică Iaşi, Oul Ieronim - Direcţia Silvică Bistriţa, Boboc Dănel - Direcţia Silvică Gorj, Chiriţă Victor - Direcţia Silvică Dolj, Dogaru Gheorghe - ICAS Braşov), iar peste 650 de silvicultori au fost agresaţi, bătuţi, ameninţaţi cu moartea, atacaţi cu topoare, cuţite şi chiar împuşcaţi de infractorii surprinşi în timp ce tăiau şi sustrăgeau material lemnos sau de braconieri. Intensificarea atacurilor asupra personalului silvic este rezultatul unei campanii de denigrare susţinută de anumiţi factori politici şi unele grupuri de interese, cu scopul de a diminua autoritatea silvicultorilor în îndeplinirea atribuţiilor de pază a pădurii şi discreditarea acestora prin prezentarea deformată a realităţii din sectorul silvic", spun reprezentanții Federaţiei Silva.

Ei atrag atenţia că Statutul personalului silvic a fost retrimis la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, deşi la ultimul protest organizat în 24 septembrie au primit asigurări că documentul va fi dezbătut şi adoptat în regim de urgenţă de Camera Deputaţilor.

Sindicatele din silvicultură cer urgentarea modificării şi completării Statutului personalului silvic, lege prin care trebuie întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu și asigurată dotarea cu armament de serviciu şi mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport şi comunicaţii adecvate, cu uniforme de serviciu. Ei cer includerea în condiţii speciale de pensionare a silvicultorilor şi asigurarea unor condiţii decente de salarizare pentru întreg personalul silvic.

De asemenea, ei solicită respingerea proiectului de lege PL-x nr. 9/2019 privind modificarea şi completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere. "Prin legiferarea PL-x nr. 9/2019 Statul Român va pierde o suprafaţă de peste 650.000 ha de păduri, cu care urmează a fi împroprietărite fără drept formele asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti şi unităţile de cult, iar ca efect social vor dispărea peste 3.000 locuri de muncă", precizează sursa citată.

BBC: Nivelul de violență a hoților de lemne din România a atins cote alarmante. Doi pădurari uciși în decurs de o lună