UDMR nu susține numirea lui Bogdan Aurescu în funcția de ministru de Externe, deoarece "un om din școala lui Năstase nu înseamnă o prea mare înțelegere a ceea ce are nevoie România astăzi”, iar o altă nemulțumire vizează numirea lui Nicolae Ciucă la Ministerul Apărării, a declarat Kalemen Hunor. În replică, premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus că Bogdan Aurescu are o experiență vastă în domeniu și că liniile de politică externă din programul de guvernare propus de PNL "nu oferă motive de îngrijorare pentru UDMR".

Bogdan AurescuFoto: Hotnews

"I-am spus și domnlui Orban - să readuci într-un Guvern liberal un om din școala lui Năstase nu înseamnă o prea mare înțelegere a ce are nevoie România astăzi. Dar este treaba lor, nu este treaba noastra, eu voi fi mâine în campanie, deci nu pot vota nici pentru nici împotriva domnului Aurescu", a declarat Kelemen, luni seară, potrivit Mediafax.

El a spus că, din punctul său de vedere, este o greseală nominalizarea lui Aurescu, mai ales că PNL "are foarte mulți oameni din partid sau apropiați de centru-dreapta". "Puteai să aduci un om la fel de bun diplomat, dar un om cu vederi mult mai deschise și mai apropiate de politicile pe care trebuie să le promoveze un om de centru-dreapta".

Despre propunerea pentru Ministerul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, liderul UDMR a afirmat că nu poți să promovezi un general activ într-o funcție de ministru. "Atunci, ce credibilitate mai ai când respingi un magistrat la fel de activ? Dacă va trece domnul Ciucă până mâine în rezervă, e altă discuție. Dar nu se obișnuiește să pui un militar activ într-o astfel de funcție. În rest nu am nimic de reproșat dlui Ciucă”.

Kelemen Hunor a afirmat că toți parlamentarii UDMR vor fi prezenți la votul de învestitură, însă vor acorda sprijinul doar în baza unor clarificări asupra programului de guvernare și a răspunsurilor venite de la miniștri la audieri.

Ce răspunde Ludovic Orban

În replică, Ludovic Orban a spus că Bogdan Aurescu "e un candidat redutabil, cu o experiență vastă în relațiile internaționale, care a făcut servicii foarte mari României și care va gira cu foarte mult profesionalism și dedicare portofoliul de la Externe".

"Vom urma liniile de politică externă trecute în programul de guvernare al PNL, iar acestea nu oferă niciun motiv de îngrijorare parlamentarilor UDMR", a declarat Orban.

El a spus că are încredere în candidații de miniștri, care sunt oameni pregătiți și integri, ce pot răspunde la orice fel de întrebare pusă de parlamentarii din comisiile de specialitate.

"Sigur, există o aritmetică și toată lumea știe că sunt comisii unde există o majoritate PSD-Pro România și în mod evident votul nu va fi acordat în funcție de profesionalismul și competența colegilor mei și probabil va fi un vot politic. Ca atare, important este ca miniștrii propuși de noi să arate foarte clar că sunt stăpâni pe domeniu și au soluții și sunt convins că sunt miniștri foarte buni", a declarat Orban.

"

Întrebat dacă este dispus să treacă peste peste un aviz consultativ negativ, în comisiile parlamentare Orban a răspuns: "Sper că parlamentarii nu vor vota numai pe baza comenzii de partid, dar dacă va fi un astfel de vot al unei majorități PSD pentru un candidat de ministru nu-mi va schimba opinia. Un vot negativ în comisii va fi unul politic, in niciun caz nu pe competență și profesionalism".

Calendarul audierii miniștrilor în comisiilor parlamentare:

  • Ministrul propus pentru Fonduri Europene, Ioan Marcel Boloș - marți, ora 9.00
  • Ministrul propus pentru Sănătate, Victor Costache - marți, ora 10.00
  • Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu - marți, ora 11.00
  • Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu - marți, ora 12.00
  • Ministrul Apărării, Ionel Nicolae Ciucă - marți, ora 13.00
  • Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela - marți, ora 14.00
  • Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros - marți, ora 15.00
  • Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe - marți, ora 15.00
  • Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe - miercuri, ora 9.00
  • Ministrul Educației, Cristina Monica Anisie - miercuri, ora 10.00
  • Ministrul Economiei, Virgil Popescu - miercuri, ora 11.00
  • Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan - miercuri, ora 12.00
  • Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu - miercuri, ora 13.00
  • Ministrul Muncii, Violeta Alexandru - miercuri, ora 14.00
  • Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode - miercuri, ora 15.00
  • Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu - miercuri, ora 15.00