Primarul PSD din Focşani, Cristi Misăilă, susţine că deputatul PNL Ion Ştefan, propus ministru al Dezvoltării în Guvernul Orban, ar figura în evidenţele municipalităţii cu o casă veche de 76 de metri pătrați, care a fost demolată, în condițiile în care locuința acestuia are peste 900 de metri pătrați, așa cum scrie și în declarația de avere. Deputatul propus ministru la Dezvoltare s-ar fi sustras astfel de la plata taxelor şi impozitelor aferente locuinţei nou construite, în total peste 51.000 de lei, a mai declarat pentru Agerpres primarul din Focșani.

Ion StefanFoto: Facebook

Primarul Focșaniului spune că în urma informațiilor din spațiul public a cerut Direcției de Taxe și Impozite să facă verificări și s-a constatat că Ion Ștefan apare în evidențe și a plătit taxe pentru o casă cu o suprafață de doar 76 de metri pătrați plus anexe de 18 metri pătrați, nicidecum 910 metri pătrați, așa cum a scris în declarația de avere depusă la Camera Deputaților.

"În declaraţia de avere el a declarat că nu are teren în Focşani, dar are o casă de 910 mp. Total fals. El are un teren de 910 mp, pe care a edificat o casă nedeclarată la Primăria Focşani. În evidenţele noastre figurează în continuare vechea casă, existentă la momentul achiziţionării terenului, de 94 mp - 76 mp casa şi 18 mp anexe. Pe 910 mp a ridicat o casă parter + etaj + mansardă, cu o suprafaţă desfăşurată de 526 mp. Aşa scrie în autorizaţia de construire.(...) Nu ştim cât este în realitate. În realitate, el a obţinut în anul 2000 o autorizaţie de construcţie, semnată de socrul lui când era primar, pentru construcţie parter + etaj + mansardă de 526 mp suprafaţă desfăşurată", a declarat primarul Cristi Misăilă.

Potrivit acestuia, deputatul Ion Ştefan s-ar fi sustras astfel de la plata unor taxe şi impozite în valoare de circa 51.000 de lei.

"Această autorizaţie, în mod normal, la momentul finalizării construcţiei, trebuia să se închidă cu un proces-verbal de recepţie, în care să se facă verificări. S-a respectat sau nu s-au respectat datele declarate la obţinerea autorizaţiei... Şi să se facă regularizările necesare, să calculeze impozitul aferent clădirii respective şi să calculeze an de an impozitul. Ori el nu ştim când a finalizat casa, dar legea spune că dacă nu există un asemenea proces-verbal, termenul de finalizare se ia în considerare 36 de luni de la emiterea autorizaţiei. Din 2003 trebuia să plătească un impozit de aproximativ 1.350 de lei anual. Ori el a plătit doar 98 de lei anual. Ceea ce a dus la un prejudiciu la bugetul local al municipiului Focşani de aproximativ 51.000 lei, constând în 20.500 debit şi penalităţi şi majorări de întârziere de 31.000 de lei", a precizat edilul.

Primarul Cristi Misăilă susține că va urma o inspecţie fiscală care va stabili dacă Ion Ştefan s-a sustras sau nu de la plata taxelor datorate bugetului municipiului Focşani.

"În aceste condiţii, legea ne obligă să facem o inspecţie fiscală şi în urma inspecţiei fiscale se va emite un raport de inspecţie, care va fi decizia de impunere cu privire la impozitul pe care îl va avea de achitat domnul Ion Ştefan. Vom vedea dacă nu cumva a fost o sustragere de la declararea şi plata unor impozite şi taxe locale, ceea ce intră în domeniul evaziunii fiscale sau va intra într-un proces administrativ. Asta va depinde de ceea ce stabileşte inspecţia fiscală. Nu eu stabilesc. Eu doar am dispus verificările necesare având în vedere discuţiile care au avut loc în presă", a declarat Misăilă.

Deputatul Ion Ştefan nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la declaraţiile primarului Cristi Misăilă.

"A greşit constructorul o grindă şi mansarda a ieșit etaj"

Potrivit declarației de avere, deputatul PNL Ion Ştefan, propus ministru al Dezvoltării în Guvernul Orban, are trei terenuri intravilane în Vrancea și două agricole. El declară și două case - una de 130 mp într-o comună din Iași și cealaltă de 910 mp, în Focșani.

Deputatul a susținut că nu şi-a dorit o casă atât de mare, dar că a greşit constructorul amplasarea unei grinzi la mansardă.

"Nu sunt băiat pretenţios, aşa. La mansardă nu cred că am urcat de două ori pe an, aşa a fost, a greşit constructorul o grindă şi mansarda a ieșit etaj", declara el pentru Digi24.

El mai spunea că s-a resemnat cu ideea, pentru că nu poate să dărâme casa.

Ion Ștefan mai afirma, anul trecut, că soția lui și-a dorit o casă cu o asemenea suprafață și că el nu recomandă tinerilor o locuință atât de mare. "Nu am spus niciodată că nu este mare, ba, din contră, eu sunt primul care spune că este o casă mare şi nu o recomand nici tinerilor, nici celor care doresc să îşi facă o casă acuma, să nu îşi facă aşa ceva. 120 mp, 130 mp, 140 mp cu garaj cu tot. E greu să ajungi dintr-o parte în alta, dacă uiţi telefonul la parter ai o problemă. Eee, cam aşa stau lucrurile", a declarat Ion Ștefan, potrivit Ziarului de Vrancea.