Prioritățile anunțate de Guvernul PNL: Rectificarea bugetară pe 2019, stabilirea salariului minim pentru 2020, desecretizarea documentelor în dosarul 10 August

de MH     HotNews.ro
Luni, 28 octombrie 2019, 15:30 Actualitate | Esenţial


Palatul Victoria
Foto: Guvernul Romaniei
Premierul desemnat Ludovic Orban a trimis conducerii celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare cu prioritățile pe care Guvernul PNL vrea să le rezolve urgent. Printre acestea se numără rectificarea bugetară pe 2019, inclusiv plata facturilor pentru proiectele din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), stabilirea salariului minim pentru anul 2020, desecretizarea documentelor din Ministerul de Interne necesare în ancheta privind dosarul 10 august, abrogarea recursului compensatoriu și inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.

La rectificarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale pentru 2019, Guvernul PNL își propune:
 • Asigurarea resurselor financiare pentru funcționarea autorităților locale și pentru plata facturilor din PNDL 1 și PNDL 2.
 • Rectificare bugetară pozitivă pentru programele de sănătate.
 • Asigurarea sumelor pentru plățile din programul StartUpNation 2018 (în prezent sunt prevăzute doar 40 milioane lei credite bugetare pentru acest program din totalul de 233 de milioane de lei, cât ar trebui, diferența fiind tăiată la rectificarea din august 2019).
Guvernul PNL mai anunță ca priorități, în scrisoarea transmisă conducerii Parlamentului:
 • Elaborarea urgentă a proiectelor Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.
 • Adoptarea de urgență a unei Hotărâri de Guvern pentru stabilirea salariului minim pentru 2020 "după consultarea partenerilor sociali, sindicate și patronate.
 • Organizarea cât mai curând a examenului de rezidențiat pentru absolvenții făcultăților de medicină și emiterea ordinelor de ministru pentru alocarea cifrelor de școlarizare pentru anul I de studiu din învățământul universitar.
 • Abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat.
Măsuri pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene se află pe lista de priorități anunțată de Ludovic Orban:
 • Evitarea dezangajării automate de fonduri la sfârșitul anului 2019 în valoare de aproximativ 600 mil euro. Programele operaționale cu cel mai mare risc de dezangajare sunt Programul Operational Regional cu aproximativ 400 mil euro și Programul Operational Capital Uman 100 mil euro.
 • Adoptarea măsurilor necesare pentru documentele strategice (acord de parteneriat + programe operaționale) aferente perioadei de programare 2021-2027 până la sfârșitul anului pentru a permite continuarea negocierilor cu CE în vederea accesării începând cu anul 2021 a sumei de 31 mld euro alocate României.
 • Adoptarea măsurilor urgente necesare pentru anul 2020 în vederea evitării dezangajării automate de fonduri pentru suma de 3,2 mld euro.
Alte priorități anunțate de PNL:
 • Întărirea capacităţii de combatere a traficului de persoane şi de droguri, destructurarea grupurilor criminale, prin stabilirea unor responsabilităţi concrete de acţiune la nivelul instituţiilor implicate (MAI, Parchet, cooperare internaţională).
 • Deblocarea situaţiei de numire a unor şefi de unităţi cum ar fi IPJ Botoşani şi Mehedinţi, posturi care au devenit vacante şi nu pot fi ocupate în lipsa emiterii actelor administrative de către ministru.
 • Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoare la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020.
 • Inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.
 • Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.
 • Nominalizarea candidatului pentru funcția de comisar european din partea României.
 • Adoptarea proiectului de lege privind cadrul normativ necesar pentru reglementarea statutului cetățenilor Regatului Unit din România (pentru ipoteza unui hard Brexit, fără acord).
 • Construcția bugetului pentru anul 2020 la Apărare (asigurarea a 2% din PIB + alocarea echilibrată a cheltuielilor de personal, operare și mentenanță; achiziții) și deblocarea programelor de înzestrare aprobate/în derulare.
 • Pregătirea stocurilor de energie și a infrastructurii de transport pentru perioada de iarnă.
 • Modificare Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 (și ordonanțele care o modifică OUG 19/2019, OUG 43/2019) în telecomunicații, energie, Pilonul 2 de pensii și sistemul bancar.
 • Abrogarea măsurilor OUG 114/2018 cu privire la domeniul energiei cu perioadă de tranziție, cu consultarea Comisiei Europene pentru a închide procedura de infringement declanșată împotriva României.
 • Stoparea declinului companiilor de stat din domeniul transporturilor, cu accent pe TAROM și CFR Marfă.
 • Transpunerea în integralitate a Pachetului IV feroviar, a Regulamentului European și a Directivelor europene privind siguranța și interoperabilitatea, pentru evitarea infringementului.
 • Asigurarea bugetării și finalizării în termen a investițiilor angajate de statul român pentru desfășurarea meciurilor din cadrul Campionatului European de Fotbal Euro2020 găzduite de țara noastră.
 • Asigurarea de urgență a susținerii financiare pentru federațiile și sportivii români care participă la competițiile de calificare la Olimpiada de Vară Tokyo 2020.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2424 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  SALARIUL MINIM (Marţi, 29 octombrie 2019, 12:36)

  jidanul [utilizator]

  In cea ce priveste stabilirea salariului minim pe economie, PNL-pdl, trebuie sa urmeze total programul de crestere a salariului minim conform legii salarizarii aplicat de PSD pentru ca orice blocare sau taiere de salarii ca fi un dezastru si efectele colaterale catastrofale din punct de vedere social, economico-financiar, bancar si industrial cat si in investitii. Cel mai mare castig in urma cresterii salariului minim pe economie este repatrierea fortei de munca a romanilor plecati la lucru in strainatate si deci a cresterii numarului de contribuabili. Tot ce poate face PNL-pdl, este, ca in primul rand, sa liniarizeze, la maximum, salariile din administratia publica locala, unde discriminarile salariale de la un judet la altul sunt enorme, in asa fel incat pentru aceasi functie, vechime si atributii sa fie acelasi salariu de baza in fiecare primarie, prefectura, consiliu judetean s.a.m.d. In al doilea rand, trebuie eliminate definitiv pensiile speciale si de serviciu, precum si cumulul salariu-pensie in absolut toate instiitutile Statului Roman, fara exceptie. Iar in al treilea rand, pensiile "nesimtite" sa fie impozitate cu un procent, astfel in cat nicio pensie sa nu fie mai mari de 10000 de lei raportat la cursul oficial leu/euro. Din punct de vedere social, economic si financiar masurile care trebuie luate de guvernele Romaniei, sunt cresterea continua a nivelului de trai, cresterea puterii de cumparare si scaderea inflatiei, concomitent cu cresterea investitilor si cresterea continua a locurilor de munca cu utilizarea la maximum a fortei de munca romanesti din Romania.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by