Înalți reprezentanți ai celor trei religii monoteiste - creștinismul, iudaismul și islamul - au semnat și predat papei Francisc un document în care se pronunță ferm împotriva eutanasiei și sinuciderii asistate, "care sunt intrinsec și moral greșite", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste practici ar trebui "interzise fără excepție" și "orice presiune sau acțiune asupra pacienților pentru a-i incita să-și pună capăt vieții este respinsă categoric", se arată în Documentul privind sfârșitul vieții al "religiilor avraamice monoteiste".

Textul a fost parafat solemn la Vatican de către un reprezentant al fiecărei religii, printre care rabinul David Rosen, director pentru afaceri religioase al American Jewish Committee, Vincenzo Paglia, președintele Academiei pontificale pentru viață, un reprezentant al mitropolitului Kievului, Iilarion, și președintele comitetului central al Muhammadiyah din Indonezia (asociație socio-culturală musulmană), Dr Samsul Anwar.

Ideea acestei declarații a fost propusă papei de rabinul Avraham Steinberg, copreședintele Consiliului național israelian de bioetică.

Documentul autorizează obiecția de conștiință pentru personalul sanitar în toate spitalele și clinicile. "Niciun operator sanitar nu trebuie constrâns sau supus presiunilor pentru a asista direct sau indirect moartea deliberată și internațională a unui pacient prin intermediul sinuciderii asistate sau a oricărei forme de eutanasiere".

Acest drept trebuie "respectat universal" și rămâne "valabil chiar atunci când acest tip de acte au fost declarate legale la nivel local".

În Italia, Curtea Constituțională a dezincriminat recent sinuciderea asistată în anumite condiții stricte și a cerut parlamentului să legifereze vidul juridic actual.

Apreciind că "viața merită să fie susținută până la sfârșitul său natural", cele trei religii promit să "susțină legile și politicile publice care apără dreptul și demnitatea pacienților în fază terminală pentru a evita eutanasia și pentru a promova îngrijirile paliative".