Premierul desemnat Ludovic Orban îi îndeamnă pe parlamentarii PSD "să fie rezonabili și să respecte toate normele bunului simţ", spunând că prin boicotarea învestirii noului Guvern "se fac de râs". Premierul demis Viorica Dăncilă a anunțat că parlamentarii PSD nu vor participa la votul de învestire al Guvernului Orban.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ludovic Orban a vorbit, duminică seară, la B1 TV, despre posibilitatea ca PSD să boicoteze în Birourile permanente reunite ședința de luni în care ar urma să fie stabilit calendarul învestirii Guvernului.

În condițiile în care 13 din cei 26 de membri ai Birourilor permanente sunt de la PSD, 11 de la partidele care susţin Guvernul PNL şi câte unul de la Pro România şi minorităţi, PSD poate boicota neasigurând cvorumul la ședință, astfel încât să se prelungească procedura învestirii, sau "pot să impună un calendar absurd".

"Eu îi îndemn să fie rezonabili, să respecte cutumele, să respecte toate normele bunului simţ, pentru că boicotul ăsta le face rău. Guvernul PSD a fost demis prin moţiune de cenzură, PSD nu mai are majoritate parlamentară, iar dacă ei încearcă să boicoteze cvorumul la plen sau în Birourile Permanente reunite, se fac de râs, după părerea mea”, a declarat Orban.

El a spus că aşteaptă să vadă "cum se poziţionează" parlamentarii Pro România.

"Oricine altcineva care nu contribuie la învestirea acestui guvern este responsabil şi pentru foarte multe alte lucruri care nu pot fi realizate decât de către un guvern legitim", a mai afirmat Orban, enumerând câteva urgențe: contractele pentru deszăpezire, examenul de rezidenţiat, bugetele unor instituţii sau administraţii publice locale care nu ajung până la sfârşitul anului şi pentru care este nevoie de ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Premierul demis Viorica Dăncilă a anunțat, duminică, că parlamentarii PSD nu vor participa la votul de învestire a Guvernului Orban.

"Toți cei care vor vota acest Guvern trebuie să își asume programul de guvernare al PNL, un program bazat pe reduceri de pensii, de salarii, de sume pentru persoanele cu handicap, reduceri de bani pentru comunitățile locale. De aceea noi nici nu participăm la vot și nici nu putem susține acest guvern”, a susținut Dăncilă.

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se reunesc luni, de la ora 12.00, pentru a stabili calendarul de învestire a Guvernului Orban.

Calendarul propus de Ludovic Orban pentru învestirea Guvernului:

  • Luni, 28 octombrie - convocarea ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului
  • Marți, 29 octombrie - programarea audierilor miniștrilor desemnați în ședințele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru
  • Miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10.00 - convocarea ședinței comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului.

Ludovic Orban a declarat duminică seară că are asigurate voturile a 225 de parlamentari și mai are angajamente de vot din partea a cel puțin 9 parlamentari, ceea ce înseamnă 234 de voturi, în condițiile în care sunt necesare 233 de voturi pentru ca Executivul să treacă. Premierul desemnat a declarat, duminică seară, că vor continua discuțiile inclusiv cu parlamentarii Pro România, pentru a-i convinge să asigure cvorumul la ședința de învestire.