Bulgarii au început duminică să voteze în alegerile pentru primării şi consiliile locale, iar miza este dacă partidul de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, GERB, va reuşi să repete victoria categorică din urmă cu patru ani. Sunt aşteptate la urne 6,2 milioane de persoane cu drept de vot.

Boiko BorisovFoto: Wikimedia Commons

GERB ar urma să iasă din nou câştigător, iar Borisov pare pregătit să rămână premier până la sfârşitul mandatului său, în 2021, a afirmat Parvan Simeonov, directorul Gallup International - Bulgaria, transmite DPA, citată de Agerpres.

"Chiar dacă ar aduce o catastrofă electorală neaşteptată pentru GERB, alegerile pentru primării şi consiliile locale de duminică nu sunt un test pentru stabilitatea guvernului. Miza este climatul politic general din ţară", a adăugat el. Opoziţia este mult mai diversificată şi ar putea atrage noi votanţi, însă este împărţită între socialişti, care mizează pe sentimentele pro-ruseşti şi pe nostalgie, şi un bloc liberal pro-occidental mai mic, dar vizibil şi creativ. Această divizare "este un noroc pentru GERB", a mai spus Simeonov.

Atenţia se concentrează în special pe cursa pentru primăria capitalei Sofia, unde primarul actual, Iordanka Fandakova, de la GERB, încearcă să obţină un al patrulea mandat. Contracandidata sa din partea opoziţiei, aflată pe o opoziţie puternică, este independenta Maya Manolova, fost ombudsman naţional. Maya Manolova este susţinută de socialişti şi de alte câteva partide.

Alţi 17 candidaţi sunt în cursa pentru primăria Sofiei, dar numai Manolova este considerată un concurent serios pentru Fandukova, "Opoziţia încearcă să se impună la Sofia şi în alte mari oraşe, cum ar fi Plovdiv. O victorie ar transmite o poziţie puternică", a mai spus Simeonov. Al doilea tur de scrutin este programat pentru 3 noiembrie acolo unde nu va exista un candidat care să obţină peste 50% din voturi din primul tur. La alegerile europene din mai, GERB a ieşit în faţa socialiştilor, în ciuda acuzaţiilor de corupţie împotriva unor oficiali ai partidului. Urnele se vor închide la ora locală 20.00 (18.00 GMT).