Bicicliştii din Bucureşti sunt aşteptaţi duminică, de la ora 16.00, în Piaţa Universităţii, la un protest intitulat "Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă!", pentru a trage un semnal de alarma privind scăderea siguranței rutiere pe drumurile publice.

protest al biciclistilorFoto: Facebook

Protestul este programat în Piata Universitătii, pe trotuarul de lângă Arhitectură, unde manifestanții vor să își pună bicicletele la marginea trotuarului, una în spatele celeilalte, și să își afișeze pe acestea mesajele pentru a putea fi citite de şoferii din trafic, potrivit paginii de Facabook a evenimentului.

Organizatorii spun că agresivitatea din traficul rutier este tot mai evidentă, iar autorităţile poartă partea lor de vină. "De exemplu, dacă autorităţile locale ar fi direcţionat măcar 1% din fondurile alocate infrastructurii dedicate maşinilor către proiecte de realizare de rute pentru biciclete, dezvoltarea infrastructurii din Bucureşti ar fi putut fi deja comparabilă cu cea din alte oraşe europene".

Ei au depus, joi, la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române un set de propuneri de modificare a Codului Rutier (OUG 195/2002). Printre acestea se numără:

  • eliminarea interzicerii mersului cu bicicleta pe drumurile publice până la vârsta de 14 ani, permiterea utilizării bicicletei pe trotuar, până la vârsta de 8 ani
  • scăderea amenzilor în cazul bicicliştilor - "în momentul de faţă, lipsa soneriei la bicicletă este mai drastic sancţionată (între 870 şi 1160 lei) decât multe dintre abaterile făcute la volanul unei maşini"
  • introducerea de noi indicatoare, după modelul unora similare din alte ţări europene
  • reglementări privind circulaţia trotinetelor electrice
  • măsuri mai simple pentru aplicarea de sancţiuni în cazul opririi neregulamentare a autovehiculelor, posibilitatea aplicării de sancţiuni autorităţilor publice atunci când execută lucrări care pun în pericol viaţa participanţilor la trafic
  • introducerea noţiunilor "bandă pentru biciclete" şi "bandă comună pentru transportul public şi biciclete" sau posibilitatea ridicării autovehiculelor parcate neregulamentar, indiferent unde sunt oprite