Forțele arabe ar fi fost filmate torturând și mutilând luptători kurzi în nordul Siriei, înregistrările circulând în mediile kurde care vorbesc despre necesitatea declanșării unor anchete privind presupuse crime de război, relatează Guardian.

SiriaFoto: Agerpres

Este vorba despre acțiuni întreprinse de milițiile susținute de Turcia. Potrivit Guardian, în mediile kurde circulă tot mai multe filmări care ar surprinde atrocități comise de aceste forțe. Una dintre înregistrări ar arăta cum un soldat kurd este târât, legat de gât, cei care l-au capturat amenințându-l cu decapitarea, iar alte imagini surprind momentul în care luptători kurzi sunt tăiați cu cuțitul în timp ce combatanții arabi îi batjocoresc.

Oficialii kurzi, alături de trimisul special al SUA în Siria, James Jeffrey, au condamnat aceste înregistrări, acesta din urmă vorbind despre ”potențiale crime de război”, în vreme ce kurzii acuză faptul că sunt supuși unei acțiuni de epurare etnică.

Oficialii militari turci au susținut că investighează cazul unor posibile execuții.

În jur de 170.000 de kurzi au fugit din zona de la granița cu Turcia după ce Ankara a declanșat operațiunea militară, aprobată inițial de președintele american Donald Trump.

Ankara a anunțat oficial că intenționează să deporteze în jur de 1 milion de sirieni, care trăiesc în prezent în exil pe teritoriul turcesc, și că dorește să creeze o zonă de securitate în nordul Siriei. Dacă cei deportați, majoritatea kurzi, vor rămâne în această zonă rămâne de văzut.