Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc sâmbătă pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în timp ce duminică are loc sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. În București, oamenii sunt aşteptaţi până marţi pe Dealul Patriarhiei să se închine la moaștele sfinților Dimitrie, Dionisie și Filofteia, care au fost așezate în baldachin.

Sf Dimitrie cel nouFoto: basilica.ro

Moaștele celor trei sfinți au fost așezate în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei vineri, după procesiunea Calea Sfinților, care a umplut străzile Capitalei.

Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor

Ca în fiecare an, la Patriarhia Română are loc pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, care va fi prăznuit duminică. Pelerinajul a început vineri și se va încheia în 29 octombrie.

Pe Dealul Patriarhiei au fost aduse, alături de moaștele Sfântul Dimitrie cel Nou, moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş şi ale Sfântului Ierarh Dionisie al Cetăţii Albe - Ismail (Basarabia), a cărui canonizare va fi proclamată duminică, la ora 12.30, potrivit Patriarhiei Române.

Programul ceremoniilor religioase:

  • Sâmbătă, de la ora 9.30, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie.
  • Duminică, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu membrii Sfântului Sinod, înconjuraţi de preoţi şi diaconi. La ora 12.30 va avea loc proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe – Ismail.
  • Luni, de la ora 7.00, în Catedrala Patriarhală, va fi oficiată Sfânta Liturghie şi va continua pelerinajul la moaştele sfinţilor.Marţi, la ora 10.00, Moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Argeş vor pleca spre Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, iar moaştele Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe – Ismail vor pleca spre Mănăstirea Suruceni din Republica Moldova.

Restricţii de circulaţie anunțate de Brigada Rutieră:

  • este interzisă complet staţionarea autovehiculelor pe Dealul Mitropoliei pe ambele sensuri de circulaţie, precum şi pe platoul de la baza aleii Dealului Mitropoliei;
  • este interzisă staţionarea autovehiculelor pe B-dul Regina Maria şi pe Str. 11 Iunie, pe trotuar, pentru constituirea coloanelor de pelerini
  • este interzisă staţionarea autovehiculelor în zona Parcului Carol - Fântâna Zodiac, pentru parcarea autovehiculelor participanţilor din provincie sosiţi în grupuri organizate;
  • este interzisă staţionarea autovehiculelor pe Bd. Dimitrie Cantemir (între str. Bibescu Vodă şi Biserica Sfântul Spiridon cel Nou), zona menţionată fiind folosită pentru debarcarea participanţilor din provincie, după care autocarele vor fi îndrumate către parcarea din zona Parcului Carol - Fântâna Zodiac.

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955, cultul său a fost generalizat în toată ţara. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")