VIDEO INTERVIU Experiența unui campion român în Statele Unite: Visul american e doar o strategie de marketing, în realitate este o societate rigidă/ Nouă, românilor, ni se pune încă eticheta de emigrant
Sunt multe lucruri uimitoare în America, exact ca în filme!
Marius Cîrstea: ”Întregul sistem american funcționează aproape impecabil: mă refer la sistemul de securitate al cetățeanului, la sistemul de sănătatate, nu prea există birocrație, este mult mai ușor de lucrat cu statul, nu este atât de greoi ca în România. M-a uimit foarte mult infrastructura, au niște autostrăzi pe care le vezi în filme. Imediat ce am ajuns acolo, am avut un șoc cultural, urmat de o depresie. În patru ani de zile, mi-a fost imposibil să am un prieten american. Dacă ar scrie pe fruntea noastră ”Germania”, poate ne-ar privi altfel. Dar când spui că ești din România, lucrurile se schimbă. Ni se pune o etichetă de emigrant și acolo se închide totul. Nu te resping din start, sunt zâmbitori, dar este imposibil să creezi o legătură mai aprofundată.
Când am ajuns în America, eu eram campion național în România. Și am început cu ”românisme”..sunt obosit, vreau să mă odihnesc, eu sunt cel mai tare....dar pe ei pur și simplu nu îi interesa. Mi-au spus ce am de făcut și dacă nu îndeplineam sarcinile și condițiile lor, eram liber să plec acasă. Această experiență m-a schimbat foarte mult, m-a făcut să fiu mult mai responsabil. când m-am reîntors acasă, eram alt om. Visul american este marketing, nu există țară în lumea asta care să facă marketing mai bine decât americanii. Ei vând absolut orice, de la orașe, la atracții turistice sau mod de viață. Dar în realitate, nu prea are legătură!”
Cel mai bun sfat primit de la americani: schimbă jobul la cinci ani și fă-ți relații!
Marius Cîrstea: ”Dacă stai în America, profesorii te învață niște chestii elementare: să nu stai foarte mult la același loc de muncă. După o perioadă de trei sau cinci ani, trebuie să schimbi jobul. Toți profesorii pe care i-am avut, la fiecare început de curs ne-au spus: dacă vreți să faceți afaceri, nu contează câți bani aveți, contează pe cine cunoașteți.
Pe o scară de la unu la zece a celor mai influenți oameni, lucrurile stau foarte diferit decât în România. De exemplu, la noi în țară, dacă joci la Loto și te îmbogățești peste noapte, poți să faci același tip de combinație la nivel de corupție pe care o fac cei de la nivelul nouă sau zece. În America, zona de vârf este cu circuit închis, în care doar ei pot să facă niște chestii ilegale. Până să ajungi la acest nivel, se merge după regulile jocului.
M-am întors acasă fără regrete! Am lăsat acolo o societate rigidă, cu care nu rezonam deloc
Marius Cîrstea: ”Faptul că am o diplomă din America, îmi deschide mult mai bine granițele decât o diploma pe care aș fi obținut-o în România. În America, sunt niște probleme de sistem pe care nu le agreez: sistemul medical - eficient dar foarte scump, ori poliția pe care o consider mult mai agresivă, comparativ cu cea din țara noastră. Dacă noi considerăm România un sat fără câini, pentru că poliția nu își face, uneori, treaba, acolo este exact invers: mai întâi te omoară cu bătaia, și apoi te întreabă cu ce ocazie pe acolo.
Oamenii sunt foarte reci acolo și prefer să fiu în România, unde am foarte mulți prieteni. Aici se poate trăi mai bine decât în oriunde în lume, dacă ai avea un sistem medical foarte bun sau câteva relații ca să te poți descurca. Mi se pare că America este o țară foarte rigidă, mai ales din punctul de vedere al legilor, al oamenilor. Nu este totul lapte și miere, de fapt nicăieri în lume nu este așa. Și acolo sunt multe probleme: lumea se împușcă în fiecare zi. Nu există zi în New York în care cineva să nu fie împușcat. În ultimii zece ani, statistic vorbind, a fost o singură zi în care nimeni nu s-a împușcat în New York, în urmă cu doi ani.”
Viața în Las Vegas, New Orleans ori Manhattan
Marius Cîrstea: ”În New Orleans am fost șocat atunci când am cumpărat ceva de la un fast food, iar vânzătorul mi-a dat mâncarea pe sub un geam antiglonț. Se împușcau și se făceau foarte multe jafuri în zona respectivă. Te duceai la hotel și ți se dădeau hărți, în care zonele erau marcate cu verde, galben și roșu. Ți se spunea foarte clar: pe această stradă, nu intri pentru că nu va fi foarte bine. În Manhattan, distanța dintre un bloc zgârie-nori și ghetouri este de aproximativ trei metri. Într-o parte e un super business, iar la doi pași distanță sunt ghetouri - ți-e frică să intri acolo.
După un zbor de șase ore, am ajuns în Hawai, dar parcă erai la Eforie. Faimoasa plajă Whaikiki Beatch este foarte mica și foarte murdară. Sunt trei insule în Hawai, dar când ajungeai în zonele mai puțin frecventate de turiști, apa și peisajele erau, într-adevăr, spectaculoase. Când am ajuns în Las Vegas, mi s-a tăiat respirația, l-am descoperit exact cum îl știam de la televizor. Dar tot Las Vegasul efectiv, este o stradă. În momentul în care am făcut mai mulți pași la stânga sau la dreapta, mi-am dat seama că era un oraș plin de mexicani, care se împușcă la greu.”
Sistemul de sănătate este impecabil, dar scump!
Marius Cîrstea: ”Am căzut cu bicicleta, știam costurile cu ambulanța. Acolo totul este privat și în momentul în care ai sunat la ambulanță, te costa 1.800 de dolari. Ziua de spitalizare costa aproximativ 1.200 de dolari, fără tratament. M-am dus cu mașina mea la o clinică, m-au cusut și mi-au făcut un vaccin antitetanos – m-a costat 900 de dolari.
La 22 de ani, când mă aflam acolo, am făcut vărsat de vânt. Atunci, am cumpărat pastile pe care am dat aproximativ 400 de dolari. În România, același tratament costa 9 lei, o folie. Un alt exemplu: cazul unui prieten de-al meu care a avut probleme mai grave și a avut nevoie de atât de ambulanță, dar și de elicopter. S-a pus problema să facă două operații, iar costurile erau de aproximativ 470.000 de dolari. Asigurarea medicală, oricât de bună este, îți asigură maxim 80 la sută din costuri.
Boston se aseamănă foarte mult cu Bucureștiul
Marius Cîrstea: ”Mi-au plăcut mult orașele Boston și San Diego. De altfel, San Diego este superb, are cea mai bună climă din lume, acolo este o temperatură de 22-24 de grade pe întreaga perioadă a anului. Eu cred că Bostonul se aseamănă foarte mult cu Bucureștiul. Nu este chiar atît de aglomerat, dar mie mi se pare că modul de viață se aseamănă foarte mult. Ei au în plus față de bucureșteni sistemul, care merge foarte bine din toate punctele de vedere. Și ei au probleme. Nicăieri nu am văzut atâția oameni ai străzii ca în America. Acolo este un capitalism pur: cât faci bani trăiești, când nu îi mai ai, mori.
Au benzina ridicol de ieftină, dar se consumă mult! Mâncarea este ieftină, dar nu e sănătoasă
Marius Cîrstea: În America, toată lumea știe că benzina este foarte ieftină, costă în jur de doi-trei dolari/galon asta înseamnă în jur de doi lei/litru. Dar ei au mașini care consumă foarte mult combustibil. De exemplu, noi mergeam cu o mașină care consuma un galon de benzină la nouă mile, mai exact 4 litri de benzină consumați la 17 km, mașina avea un rezervor de 160 de litri. Parcă mergeam cu tancul, dar cei mai mulți aveau mașinile cam la fel. Se consumă benzină acolo, ca la nebuni...
Și mâncarea este ieftină, nimic de zis. Dar tot ce este ieftin, este nesănătos. Dacă vrei să mănânci ceva care să fie ok, atunci costă! De exemplu, cu 2,50 dolari cumpăram 12 ciocănele de pui. Dacă voiam o ceafă de porc sau un mușchi care să nu fie umflat de steroizi, atunci plăteam 6-7 dolari. Costurile adevărate sunt cele cu chiria - 30 la sută din populație au casele lor, restul stă cu chirie. Orice chirie în America pornește de la 500 de euro . În Dallas, chiria pentru un apartament cu două-trei camere, într-o zonă decentă, este de aproximativ 2.000 de dolari. Apoi, urmează costurile cu asigurarea medicală - șase sau șapte mii de dolari pe an.
Cum se intră într-o frăție, ce pericole există?
Marius Cîrstea: ”În America, sunt 10-15 studenți care mor în fiecare an încercând să treacă probele pentru a intra într-o frăție. Probele sunt date de seniori, cei care sunt în anul patru. În momentul în care ai fost umilit, în primul an, când ajungi anul patru, ești și mai dur cu cel din primul an. Este un bulgăre care se tot rostogolește, iar probele devin tot mai agresive - se bea din ce în ce mai mult, foarte mulți studenți intră în comă alcoolică...niciodată nu am înțeles de ce se ajunge la asta.”
Marius Cîrstea a fost de trei ori campion național al României la tenis în perioada 2004- 2005 și vicecampion balcanic în 2005. În perioada 2009-2013, a absolvit Facultatea de Business Marketing, SUA.

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
niste relatii,niste pile, niste cunostinte, sa ne descurcam adica sa fim privilegiati de partid
60% din locuinte sunt in ghetouri comuniste cu 1,2,3 camere in blocuri cu alti cateva sute.
10% din locuinte sunt relativ ok.
Acum fa comparatia cu US unde 70% sunt case individuale cu minim 150 m2 utili si atunci realizezi aberatia a ceea ce spui.
Dar in calitate de Valjean tu trebuie sa stai pe metereze sociale.
Ia intreaba un locuitor din New York care sta intr-un spatiu de sub 80mp patrati daca s-ar muta in Bucuresti la 150 mp? Sau in Kathmandu la 300 mp?
Intr-adevar, mai putin de 10% din locuinte se ridica la standarde acceptabile pentru o economie dezvoltata, dar nu pentru ca nu s-ar putea, ci pentru ca nu se doreste. In casele alea din chirpici de la tara traiesc oameni cu 2-4 clase. Pentru ei, viata cu buda in fundul curtii este normalitate. Nu vor mai mult. Cand vin capsunarii cu bani munciti din greu (sau tiganii cu bani furati), isi construiesc ditamai casoiul, dar nu-l izoleaza, nu il leaga la utilitati si dorm tot in casa veche, cu buda in fundul curtii.
Succes in Romanika!
1. Costurile medicale sunt foarte mari, insa asigurarile medicale acopera o mare parte din ele, daca persoana in cauza are asigurare. Are dreptate cand zice ca asigurarea plateste 80% din cost, insa ce nu spune este ca exista un "Max out of pocket" care, in functie de ce asigurare ai, poate fi de la 1,000 pana la $5,000/an. Practic asigurarea plateste 80% din cost pana la "Max out of pocket" si 100% la ce depaseste.
2. Daca prin rigida tipul intelege corecta, atunci are dreptate. Aici nu se fac "combinatii" de genul mi-a luat carnetul, dar stiu eu pe cineva la politie care mi-l da inapoi.
3. Politia e dura, dar daca respecti legea nimeni nu are nimic cu tine. Daca iti spune sa te opresti si tu fugi ca idiotul atunci te impusca. Asta se intampla in cartierele proaste unde nu prea vad ce ai cauta. A generaliza la toate America e o tampenie.
4. Americanii sunt, in general, deschisi si prietenosi atat timp cand ii tratezi cum trebuie. Daca te duci si le spui ca fotbalul american si baseball-ul sunt de r... si ca adevaratul fotbal e de fapt soccer atunci nu stiu cum se uita la tine. Niciodata nu vei fi etichetat drept emigrant cum spune nenea asta atat timp cat toata America e o tara de emigranti. Poate daca te duci pe la tara sa se uite aia urat la tine, dar ma indoiesc.
5. Daca tu mergi in Hawaii ca sa stai pe plaja de la hoteluri atunci ai gresit total locatia. Poti sa mergi in Caraibe la costuri mai mici si sa ai plaje mai frumoase. Daca insa te aventurezi in natura, vei gasi in Hawaii locuri unice in lume. Si pentru cine nu crede, puteti da cautare pe Google Images dupa Hawaii si sa comparati cu ce zice nenea asta.
de ce sa nu ai radacini ? esti slabutz , sa ma exprim politicos. experientza ratata? haha.
https://www.youtube.com/watch?v=1nf61dNdzPc
O fi scump acolo? o fi ieftin la noi?
Diferenta e la standardul de viata. Sunt patroni in Romania care traiesc poate la celasi standard cu americanul de rand dar au luni in care traiesc din "salariul" de acum 2 ani.
Nu mai compara Romania cu America. Compara tarile dezvoltate din Europa si o sa-ti dai seama ca America e in urma lor.
Dar cine a zis ca americanii-s normali ?!
Asiguratorul privat are interesul sa plateasca mai putin, deci macar se va uita pe lista inainte sa deconteze. In Romania te internezi pentru una si te baga in sistem cu zece, ca sa deconteze cat mai mult. Tu nici macar nu afli ce ai "avut".
Insa mai prin MidWest exista o cultura foarte diferita, legata de conceptul de comunitate. Comunitatile sunt foarte stranse. Au petreceri de bloc sau biserica, si se organizeaza cand un vecin este la nevoie pentru ajutor, sau comunitatea are nevoie de ceva. In unele privinte, nu am vazut mai multa solidaritate nicaieri in alta parte. Insa ca in orice fel de comunitate, trebuie sa si dai ca sa si mai primesti. Outsiderii nu sunt prea bine primiti in comunitate in general.
S.M. nu stia o boaba de engleza, dar stia franceza, asa ca si-a deschis o gradinita unde se preda franceza. Azi, dupa 40 de ani, are 12 scoli evaluate in 2018 la 48 de milioane $. In 2007 a fost declarata cea mai buna scoala din Ohio si doamna respectiva a fost invitata la Casa Alba.
S.S. inginer la o fabrica de utilaje strategice care trebuia sa anunte FBI ori de cate ori pleca in strainatate unde i se dadea un numar de telefon de contact in caz ca intra intr-o situatie dificila.
S.C. inginer sef la GoodYear
G.B.inginer avea pe mana cea mai mare fabrica de transformatoare industriale
P.R. inginer sef la fabrica de baterii Energizer
C.I. inginer-sef la o firma gigant a construit in China 16 sucursale
I.M. la 14 luni de la aterizare in America preda engleza si alte cateva obiecte la un colegiu local
Dr. C. era chirurg de trauma vestit, la tv tot timpul
I.V., L.V.,M.T. toti ingineri, toti realizati si profesional si financiar si lista poate merge on and on and on...
E normal sa te simti strain in America pentru ca aia esti, dar asta nu inseamna ca-ti pune cineva piedici sa te realizezi. Dimpotriva, 78% din cei care vin sa-si faca doctorate in America raman pentru totdeauna pentru ca li se pun la dispozitie fonduri si mai ales libertatea de creatie. Ar fi multe de spus despre America, dar ca esti tratat rau nu e adevarat.
Un exemplu de profesionalism absolut -caruia cu ocazia asta ii aduc un omagiu postum- si care a fost primul care a venit la noua mea casa cu o camioneta de electrocasnice si lucruri de prima necesitate cadou- este prietenul nostru ungur J.B. care ca inginer la o mare companie de transformatoare industriale a refuzat sa se mute in Wisconsin si atunci compania a adus filiala de acolo in Clevaland. Toti romanii care au emigrat in anii 60 si 70 in SUA si aveau o diploma universitara au ajuns pe pozitii la care nici nu visasera in Romania, dar care au adus glorie Americii.
m-au oprit la 2 noaptea pe autostrada pt ca mergeam serpuit si eu crezut ca sunt baut. eu ma uitam dupa indicatoare si mai calcam un pic banda din acest motiv.
au fost inclusiv suspiciosi ca as putea avea arme (au fost f prudenti cand s-au apropiat de masina, au pus reflectoarele pe mine sa ma orbeasca), dar politetea si deferenta nu i-au parasit niciun moment.
imi explica de ce m-a oprit, ma intreaba daca am baut, ma crede pe cuvant ca nu (ii explic treaba cu indicatoarele), cateva intrebari de rutina, permisul..."oh, you are from romania. welcome to america sir, and please drive safe!". saluta politicos, zambeste si apoi ne lasa in pace.
odata ne-au oprit pe mine si sora mea, seara, pt ca se uitau dupa droguri. le-am explicat ca ne grabim (chiar ne grabeam), oamenii si-au facut treaba cat de repede au putut, au scotocit masina meticulos si eficient, ne-au tratat cu deferenta maxima, apoi si-au cerut scuze si ne-au urat drum bun.
totul e sa colaborezi cu ei. daca ai atitudinea "ce e bah, garcea? bai cascheta, tu stii cine sunt eu?" (asta e atitudinea leftistilor),...well...o sa dai de sabloanele cu agresivitatea polititsilor.
NICIODATA nu m-am simtit in pericol, ci dimpotriva, protejat. profesionalismul, politetea si implicarea politistilor americani in misiunea lor, mi se pare de departe cea mai grozava din lume, exemplara; peste orice am vazut in europa (despre romania nu are sens sa pomenesc :))
de altfel, uite ce spune o negresa (Candance Owens e conservatoare, republicana) despre aberatiile cu white privilege.
https://www.youtube.com/watch?v=0cUQqPxw3hc
https://www.youtube.com/watch?v=LtyctfMu_RM
https://www.youtube.com/watch?v=eZCsv53v5Dw&t=4m20s
problema este nu rasiala ci ideologica. stanga bate campii cu politia rasista. dar politia este plina de ofiteri negri, care articuleaza si albii si negrii, fara sa se uite, acolo unde e cazul.
dar mass-media baga numai episoade convenabile pt povestea lor, cu politisti albi care aresteaza negrii nevinovati (iesisera la cumparaturi cu 38 in buzunar in loc de card - vezi cazul Ferguson)
e o prostie asta cu politia care persecuta negrii.
si-a facut un amic firma de it.
- hai bai, cine se baga?
- lasa ca e bine angajat la coporatie. e prea greu ce vrei tu. nu te alegi cu nimic.
peste 10 ani, amicul avea contracte cu firme mari din romania, casa in bucuresti, vila la tara, masini...
cand incepusa sa ii mearga, dupa vreo 4-5 ani, au venit vreo 2:
- hai ca ne bagam. ne-am plictisti de corporatie
- pai acum prieteni? acum nu mai am nevoie de ajutor. voi veniti cand nu mai e niciun risc. la inceput cand era riscul aveam nevoie de voi si atunci am fi impartit premiile (sau pierderile). acum va iau ca salariati daca vreti.
Este foarte adevărat mexicanii mulți traficanți de droguri ...
Probabil , probabil , ești mai bronzat și te-au confundat....
Anyway, ești safe și fericit in țara ta...
Pe langa ceea ce a scris el, aspectul sigurantei omului pe strada mi s-a parut cel mai grav(il mentioneaza doar tangential).Am fost atacat si buzunarit de doua ori pe strada, in mijlocul New York-ului, fapt trecut cu totul neobservat de ceilalti numerosi trecatori. Cel mai alarmant este insa riscul permanent si oriunde ai fi- pe strada, intr-o statie de metrou, intr-o scoala, pe un stadion,intr-un autobus, de a te afla in bataia armei unui dement care are el problema lui si care isi poate procura o arma oricand.
Ar trebui ca Marius Cristea sa scrie o carte cu experienta si constatarile dansului. Ar fi foarte utila pentru tinerii de astazi , care stiu foarte putine lucruri despre "miracolul American".
“If she had let him rob her, even at gunpoint, both likely would have survived. She should not have had a gun in the first place,”
Asta, desigur, e o solutie temporara, pana la solutia finala la rasismul sistemic.
Mind the increasingly loud clock ticking away in the corners of your consciousness. The clock that reminds you how little time you and yours have left. Not much more now... In about forty years, half the country will be black or brown. And there is nothing you can do about it... Lo tiene muy mal, hijo de Puta... We just have to be patient. And wait for you to pass into that good night, first politically, and then, well…
https://davidthompson.typepad.com/davidthompson/2019/01/zack-is-upset.html
https://davidthompson.typepad.com/davidthompson/2019/10/how-dare-you-defend-yourselves.html
http://www.timwise.org/2010/11/an-open-letter-to-the-white-right-on-the-occasion-of-your-recent-successful-temper-tantrum/
am fost seara in harlem, la 2 noaptea in new york...totul ok.
m-am simtiti mai lipsit de siguranta in paris sau la roma. mai ales la paris.
Ai sperat ca nu am mai văzut americani romani și te primea cu ovații ?
45 de ani aici in State și nu doresc altceva mai bun...scuze da exista o țara unica in lume , dar Nu primesc străini , Japonia !
James Clavell - Shogun
Este adevarat ca ritualurile de initiere in fratiile din campusurile americane pot fi brutale si s-au soldat in cateva cazuri chiar cu decese. Statistica din interviu este insa exagerata. Estimarea mea ar fi cam de un caz la trei ani. Toate aceste cazuri ajung subiecte nationale de presa si se soldeaza cu discreditarea fratiilor in general. In acest context, explicatiile lui Jonathan Haidt, cercetator in psihologie morala, pentru existenta si utilitatea acestei traditii sunt binevenite. "Unless you do something, boys don't turn into men".
https://www.youtube.com/watch?v=HsYJn3tABhI&t=22m28s
Ce vreau sa spun e ca experientele fiecaruia sunt diferite, si jurnalismul de calitate ar trebui sa reflecte asta. Sentintele cum ca America e asa sau invers sunt suspecte. Intreaba turistul si iti va spune de oamenii strazii din centrele marilor orase. Intreaba studentul la doctorat si se va plange ca hraparetul Trump taie fondurile pentru cercetare. Intreaba antreprenorul si se va plange ca democratii il taxeaza de nu se vad.
Treaba cu prietenii: aici dacă omul nu te cunoaște nu se împrietenește . Exista ceva in comun ? Sau așa doar prieten ? Te împrietenești cu un criminal sau un vânzător de droguri ?
Referitor la îngrijirea medicală . Sigur ca este scumpă , însă, majoritatea covârșitoare are o asigurare medicală , deci pentru un trecător prin State care , se creier , mai șmecher , ca ăștia sunt prosti , nu și-a cumpărat o asigurare medicală pe perioada șederi .
Deformarea adevărului este uneori un mod de publicitate și omul vrea sa se dea cunoscător și sa facă “ valva” .
Crime : dacă citești presa zilnică , se caută pe prima pagina ceva senzațional ca și la TV.
In zonele populate de droguri se întâmpla sa se mai supere între ei pentru teritoriul sau neplata drogului.
Omul acesta nu a menționat : câte crime a văzut el cât a stat aici in State ? In 45 de ani nu am fost martorul nici unei crime !
Nu ma deranjează ca ar denigra țara aceasta , doar Spune-ți adevarul nu Invenții !
Pai daca nu sunt bune, hai sa le facem mici.
Pe de alta parte, daca nu stii diferenta dintre emigrant si imigrant, e posibil sa nu reusesti sa obtii jobul si situatia la care aspiri.