Noua propunere a lui Emmanuel Macron pentru postul de comisar european, Thierry Breton, după ce prima a fost respinsă, ar putea încurca din nou planurile președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și ar putea duce la o nouă amânare a preluării mandatului de către executivul european, care ar fi trebuit să își intre în atribuții de la 1 noiembrie.

Ursula von der LeyenFoto: Olaf Kosinsky / Wikipedia

În ciuda unor avertismente, președintele Franței a optat pentru o a doua nominalizare riscantă, în persoana lui Thierry Breton, CEO firmei tech Atos și fost ministru al finanțelor, care însă este pasibil de conflict de interese. Astfel, el riscă să fie respins de Parlamentul European, după ce primul candidat al Franței, Sylvie Goulard, a fost respins din cauza unor probleme legale și etice.

Pe de altă parte, dacă va fi validat de forul legislativ de la Strasbourg, el ar putea avea o relație tensionată cu ceilalți membri ai executivului european, mai ales cu Margrethe Vestager, cunoscută pentru pozițiile sale antitrust, notează Politico.eu.

Obținerea validării lui Breton va fi crucială pentru Macron și pentru Ursula von der Leyen, care s-au confruntat deja atât cu respingerea primului candidat al Franței, cât și cu respingerea candidaților României și Ungariei. De altfel, respingerea acestora a dus deja la o amânare a preluării mandatului, programată inițial pentru 1 noiembrie. În plus, cu România lucrurile sunt și mai complicate în condițiile în care procedura desemnării unui comisar depinde acum de votul de învestire a noului guvern de la București.

O respingere a celui de-al doilea candidat al Franței nu doar că ar determina o nouă amânare, dar ar ridica și mari semne de întrebare asupra discernământului Ursulei von der Leyen și al lui Emmanuel Macorn de a-și alege oamenii, mai comentează Politico.eu.

Administrația franceză a susținut că Breton este candidatul ideal pentru a ocupa poziția de comisar pe probleme de piață internă, inclusiv economia digitală, politica industrială a Uniunii Europene şi noul directorat pentru industria de apărare şi spaţială tocmai datorită experienței sale în afacerile din domeniul tehnologiei.

”Thierry Breton este preşedinte al Atos, o societate de servicii informatice care primeşte subvenţii europene, care este unul din liderii europeni în supercalculatoare, din nou cu subvenţii europene, iar în portofoliul său ce vom avea? Serviciile informatice. Vom avea aşadar o îngrijorare privind conflict de interese”, a explicat la BFMTV şi RMC eurodeputatul Yannick Jadot, din partidul ''Europa-Ecologie-Verzii'' (Europe Écologie Les Verts - EELV), citat de Agerpres.

Manon Aubry, un alt europarlamentar francez, care face parte din comisia pentru afaceri legale, a spus că firma Atos condusă de Breton a primit nu mai puțin de €107 million de fonduri europene în 2018. ”Macron a ales încă o dată un candidat care este pasibil de conflict de interese. Abia aștept audierea din comisie„, a scris ea pe twitter.

De asemenea, potrivit politico.eu, o organizație anticorupție din Franța (Anticor) a depus o plângere penală în care este menționat și Breton, atât pentru activitatea sa politică, cât și pentru afacerile sale.