Sindicaliștii din silvicultură anunță pentru marți un protest în fața Camerei Deputaților, la care îi invită și pe președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă. Silvicultorii ies în stradă pentru a atrage atenția asupra cazurilor de violență la care recurg hoții de lemne împotriva pădurarilor și cer adoptarea urgentă a legii privind Statutul personalului silvic.

Potrivit unui comunicat transmis vineri Mediafax, protestul va fi organizat de Federația Sindicatelor Silva, marți, între orele 10.00-14.00, în fața Camerei Deputaților, unde pădurarii vor să le aducă un omagiu celor șase silvicultori care în ultimii ani au murit uciși de hoții de lemne.

Sindicaliștii afirmă că în 2018 au avut loc 30 de agresiuni asupra pădurarilor Romsilva, iar în 2017 - 40.

În ultimii ani, au fost omorâți de hoții de lemn șase pădurari, iar peste 650 de silvicultori au fost agresați, bătuți, amenințați cu moartea, atacați cu topoare, cuțite și chiar împușcați de hoții de lemne.

Reprezentanții Federației Sindicatelor Silva spun că, deși la ultimul protest, în septembrie, au primit asigurări că Statutul personalului silvic va fi dezbătut și adoptat în regim de urgență de Camera Deputaților, în ședința de plen din 14 octombrie proiectul de Statut a fost retrimis la Comisia pentru agricultură.

Ei mai cer respingerea proiectului privind modificarea și completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, afirmând că altfel statul va pierde o suprafață de peste 650.000 ha de păduri, cu care urmează să fie împroprietărite formele asociative ale comunităților din fostele regiuni grănicerești și unitățile de cult, iar ca efect social vor dispărea peste 3.000 de locuri de muncă.

De asemenea, se solicită respingerea proiectului de lege PL-x nr. 361/2019 pentru completarea art. 11 din Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic și pentru modificarea anexei nr. 1 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, deoarece, spun sindicaliștii, prin legiferarea acestei inițiative proprietatea publică se va diminua cu o suprafață de peste 1.200.000 ha păduri, fiind în pericol peste 5.000 de locuri de muncă. Alte solicitări sunt de a fi respins proiectul de lege recent adoptat de Senat și transmis Camerei Deputaților, prin care se urmărește interzicerea exportului de buștean, lemn rotund, cherestea și lemn de foc pe o perioadă de 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2020 și de elaborare a legislației necesare pentru asigurarea stabilității funcționării administratorului fondului forestier proprietate publică – Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, garantul gestionării durabile a pădurilor statului și de elaborare a legislației necesare pentru asigurarea stabilității funcționării ocoalelor silvice de regim, care administrează fondul forestier proprietate publică și privată.

La protestul care va avea loc marți au fost invitați să participe alături de silvicultori președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, Alexandru Stănescu, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, precum și Ion Popescu, președintele Confederației Sindicale Naționale Meridian și reprezentanți ai unor organizații sindicale și profesionale reprezentative pentru sectorul silvic din România.

CITEȘTE ȘI:BBC: Nivelul de violență a hoților de lemne din România a atins cote alarmante. Doi pădurari uciși în decurs de o lună