Departamentul de Justiție al SUA a deschis o anchetă penală privind investigația condusă de procurorul special Robet Mueller cu privire la cazul implicării Rusiei în campania electorală din 2016, potrivit unor surse citate de New York Times. Donald Trump a contestat permanent investigația condusă de Mueller, comentând că este o ”vânătoare de vrăjitoare”.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

O anchetă administrativă a Departamentului asupra modului în care a acționat Mueller a fost demarată încă din luna mai a acestui an. Transformarea ei în investigație penală înseamnă că anchetatorii pot emite citații către martori și pot cere documente.

În contextul în care anul viitor au loc alegeri prezidențiale, iar Trump se confruntă cu ancheta parlamentară privind un alt scandal (cazul Ucraina), demersul ar putea fi văzut ca un abuz de putere din partea președintelui Donald Trump care folosește Departamentul de Justiție al SUA pentru a-și ataca adversarii, notează New York Times.

În același timp, procurorul general William P. Barr ar putea fi perceput ca încercând să îi asigure lui Trump o nouă victorie în alegerile prezidențiale de anul viitor.

Trump l-a acuzat în repetate rânduri pe Robert Mueller că a declanșat o vânătoare de vrăjitoare prin ancheta sa privind colaborarea dintre staff-ul electoral al lui Trump și Rusia, în timpul campaniei electorale din 2016. De altfel, media americane au relatat de mai multe ori că Trump a făcute presiuni pentru demiterea lui Mueller.

Potrivit Raportului Mueller, prezentat în martie, după doi ani de investigații, nu există dovezi care să ateste faptul că ar fi existat o conspirație între membrii staff-ului lui Trump și Rusia, în alegerile din 2016. În același timp, raportul nu îl exonera pe președinte de acuzația de obstrucționare a Justiției.