Cum a fost închisă asociația creată de Gabriela Firea ca să se ocupe de iluminatul public, la nici doi ani după înființare, și pe ce s-au cheltuit 3,6 milioane de lei

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 23 octombrie 2019, 9:50 Actualitate | Esenţial


Gabriela Firea
Foto: PMB
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Iluminat Public București, creată la propunerea primarului Gabriela Firea în ianuarie 2018, a fost dizolvată pe 25 septembrie, la nici doi ani de la înființare. În scurtul timp în care a funcționat, asociația a avut un buget aprobat de circa 6 milioane de lei și 18 angajați, iar în proporție de 75 % banii au fost prevăzuți pentru salarii și alte cheltuieli de personal, pentru cei 18 angajați. Bugetul nu a fost executat în totalitate, însă potrivit datelor furnizate de municipalitate s-au cheltuit circa 3,6 milioane lei pentru „dotări materiale, cheltuieli de funcționare și resurse umane”.

Asociația avea ca scop gestionarea serviciului de iluminat public, alături de orașele Snagov și Chiajna, și delegarea gestiunii serviciului către Compania Municipală de Iluminat Public. Numai că acest lucru nu s-a mai întâmplat deoarece a fost desființată fiindcă Snagovul s-a retras din asociere, iar legea cere să fie minim 3 unități administrative. Ce a rămas de pe urma ei? Studiul de oportunitate, contractul de delegare, regulamentul serviciului și caietul de sarcini pentru delegarea serviciului de iluminat, adică un teanc de documente.

Cum a fost înființată asociația și ce scop avea
Consiliul General al Municipiului București a aprobat, la propunerea Gabrielei Firea, în ianuarie 2018, înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Iluminat Public București. Scopul asociației era să coordoneze serviciul de iluminat în cele 3 localități și să delege gestiunea serviciului de iluminat public către Compania Municipală Iluminat Public București.

„Asociația se constituie în scopul înființării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării și gestionării in comun a serviciului de iluminat public din cadrul asociației, pe raza de competență a unităților administrativ teritoriale membre. Serviciul de iluminat public cuprinde iluminatul stradal rutier, iluminatul stradal-pietonal, iluminatul arhitectural, iluminatul ornamental și iluminatul ornamental-festiv realizat pe aria de acțiune a asociațiilor”, se arată în statut.

Potrivit hotărârii prin care s-a înființat, obiectivele Asociației erau următoarele:
 • să elaboreze şi să aprobe strategia de dezvoltare comună privind serviciul de iluminat public;
 • să monitorizeze derularea proiectelor de investiții aferente serviciului de iluminat public;
 • să constituie interfață pentru discuţii şi să fie un partener activ pentru autorităţile administraţiei publice locale în ceea ce priveşte aspectele de dezvoltare şi de gestiune a serviciului de iluminat public, în scopul de a coordona politicile și acțiunile de interes general;
 • să elaboreze şi să aprobe caietul de sarcini şi regulamentul serviciului de iluminat public;
 • să elaboreze şi să aprobe documentațiile de atribuire a contractului de delegare și să stabilească condițiile de participare şi criteriile de selecție a operatorului;
 • să încheie contractul de delegare cu operatorul, în numele şi pe seama unităților administrativ teritoriale membre implicate, care vor avea împreună calitatea de delegatar, astfel cum este prevăzut de art. 30 din Legea nr. 51/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
 • să monitorizeze executarea contractului de delegare și să informeze regulat membrii săi despre aceasta, să urmărească îndeplinirea obligaţiilor asumate de operatori şi, în conformitate cu mandatul primit şi cu prevederile contractuale, să aplice penalitățile contractuale;
 • să identifice şi să propună orice măsuri şi acţiuni în legătură cu serviciul de iluminat public;
 • să atragă noi surse de finanțare externe/investiții private pentru a asigura continuitatea şi dezvoltarea serviciului de iluminat public din localitățile membre ale asociației.
De la aprobarea înființării asociației și până la înființarea ei a mai trecut aproape jumătate de an, aceasta fiind înființată abia pe 02.05.2018, ca urmare a înregistrării în Registrul Special al Judecătoriei Sectorului 1.

În 2018, Asociația a avut un buget de 2,5 milioane lei, din care 1,5 milioane cheltuieli de personal, iar în 2019 un buget aprobat de 3,4 milioane lei, din care 3 milioane lei cheltuieli de personal, potrivit informațiilor de pe site.

Banii au venit din bugetul Primăriei Capitalei, al Primăriilor Snagov și Chiajna, din cotizațiile plătite de acestea. Doar cotizația plătită de Primăria Capitalei pentru 2019 a fost de 3,4 milioane lei.

„De la înființare și până în prezent, sursele de venit ale asociației au fost reprezentate de patrimoniul inițial al asociației, în valoare de 4.000 lei și încasările din cotizațiile membrilor, în valoare totală de 3.603.224 lei. Sumele din cotizație au fost utilizate pentru dotări materiale, cheltuieli de funcționare și resurse umane. Precizăm că dotările materiale rămân în patrimoniul și la dispoziția Municipiului București. Numărul mediu de salariați în cadrul Asociației, de la înființare până în prezent, este de 18 angajați cu contracte individuale de muncă”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Ce a făcut Asociația în scurta perioadă în care a funcționat și a cheltuit acest buget?

Într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții Primăriei Capitalei spun că s-au făcut documentele necesare delegării gestiunii serviciului de iluminat public către Compania Municipală Iluminat Public.

Potrivit sursei citate, documentele elaborate de asociație au fost folosite de Primărie pentru delegarea serviciului de Iluminat către Compania municipală Iluminat Public.

„În baza documentației de delegare a serviciului de iluminat public, elaborată și aprobată de către A.D.I.I.P.B. și avizată de consiliile locale ale celor trei localități membre, asociația urmă să delege prestarea serviciului de iluminat public către Compania Municipală pentru Iluminat Public București S.A. În cadrul A.D.I.I.P.B. a fost elaborată documentația specifică delegării serviciului de iluminat public pentru arealul teritorial al asociației, respectiv: Studiul de oportunitate, Contractul de delegare, Regulamentul Serviciului, Caietul de Sarcini, documentație ce urmează a fi utilizată de către membrii asociației (inclusiv Municipiul București) în procedurile viitoare proprii de delegare. Dizolvarea A.D.I.I.P.B. s-a produs din cauza retragerii comunei Snagov și astfel, potrivit Legii nr. 51/2016 a serviciilor comunitare de utilități publice, o asociere nu poate există în cazul în care sunt mai puțin de 3 participanți. După retragerea comunei Snagov din asociere, Consiliul General al Municipiului București a votat, în ședința din dată de 27.08.2019, delegarea serviciului de iluminat public Companiei Municipale pentru Iluminat Public București și schimbarea formei juridice a companiei din S.A în S.R.L. cu acționar unic Municipiul București. Documentele realizate de ADI, menționate anterior, vor stă la baza documentelor aferente procedurii de delegare”, se arată în răspunsul transmis de municipalitate.

Cât despre cei 18 angajați care au rămas fără loc de muncă, „în măsură în care vor dori să rămână în administrația publică locală, aceștia pot opta pentru posturile vacante și compatibile cu pregătirea profesională din serviciile și administrațiile subordonate Primăriei Capitalei”, potrivit sursei citate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9503 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  Si (Miercuri, 23 octombrie 2019, 9:58)

  Rdu [utilizator]

  nici n-a facut nimic! De doua luni stam fara iluminat public pe Str. Valea Calugareasca, (in Dr Taberei) in ciuda numeroaselor sezizari!
  • -6 (8 voturi)    
   Mulțumim HotNews (Miercuri, 23 octombrie 2019, 12:47)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

   pentru aceste știri de mare interes național.

   Dar totuși cred că s-a strecurat o greșeală în în aplicația dvs de știri:

   știrea cu domnul Barna #farapenali anchetat de DNA s-a mutat din greșeală din topul știrilor.

   Nu-mi pot explica bug-ul acesta.
   • +1 (3 voturi)    
    he,he, Veo e direct in turul 3 (Miercuri, 23 octombrie 2019, 21:46)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    scuzati locul 3.
    Aia e stirea zilei, Shaolic.
  • +5 (5 voturi)    
   e lasa (Miercuri, 23 octombrie 2019, 13:28)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

   Ca din 2015 veti avea metrou in DTR
 • +16 (18 voturi)    
  Aici... (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:10)

  harry01 [utilizator]

  sunt banii Dvs.!
 • +15 (15 voturi)    
  Pff (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:10)

  Tony_K [utilizator]

  Mama lor de hoti! Puscarie pe viata.
  • +4 (6 voturi)    
   Alegeri intr-un singur tur (Miercuri, 23 octombrie 2019, 11:31)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui Tony_K

   Alegeri intr-un singur tur, PNL si USR+ vor avea fiecare cate un candidat, multi bucuresteni nu vor avea timp sa participe la alegeri, multi dintre bucuresteni au buletin pentru provincie ... sanse mari ca Firea Pandele sa ajunga la al 2-lea mandat.
   • -3 (5 voturi)    
    ai (Miercuri, 23 octombrie 2019, 12:29)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    si tu un scop....succesuri ongiste.
    va intrebati de ce oare fierea face cam tot ce vrea ea si consiliul voteaza cum trebuie?de ce toti tac si merg pe burta?cine de fapt conduce primaria?
   • +1 (1 vot)    
    Firea are sansa porcului (Miercuri, 23 octombrie 2019, 21:50)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    Adica o sa o ia din toate directiile.
    Singurul PSD-ist care va rezista va fi probabil Negoita si sunt motive serioase.
 • +23 (23 voturi)    
  NASTASE a făcut pușcărie pentru termopane (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:17)

  un domn [utilizator]

  Așa DUamna Gabi sa facă pușcărie pentru aceasta Cooperativa de Risipit Banul Public
  • +11 (11 voturi)    
   Risipit? (Miercuri, 23 octombrie 2019, 12:17)

   bogdanrech [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Aici nu s-a risipit nimic, fii sigur! S-au cumpărat case, terenuri, mașini, vacanțe de lux... etc
 • +21 (23 voturi)    
  Altă țeapa marca „Firea-P.S.D.”! (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:24)

  prec [utilizator]

  Miticii să se bucure de ce-au votat!!!
 • +15 (15 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:27)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  in spiritul termenilor din industria ceasurilor cu mecanism, asa ceva s-ar numi 'complicatii de aspect' ... adica absolut nimic in comun cu vreo minima functionalitate reala ...
 • +12 (14 voturi)    
  ce dezastru o sa lase cucoana asta in urma.. (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:49)

  bigbrother [utilizator]

  ..viitorul primar (sigur nu mai iese Firea) va avea de tras mult de tot sa indrepte toate prostiile facute de cucoana asta. Sub pretextul unor imbunatatiri in logistica si administratie s-au spart bani aiurea, s-au facut firme fara o minima consultare, fara transparenta, fara logica, firme care desi sunt declarate ilegal constituite sparg in continuare banii nostri.

  Daca mai luam in calcul si sumele cheltuite cu diverse kitsch-uri, concerte de sute de mii de euro pentru zeci de ilustri necunoscuti, statui si obsesia cu Catedrala Nebuniei Neamului, ajungem la niste sume pe care nu doar ca le-am cheltuit aiurea dar care nu lasa nimic bun in urma, ba din contra.

  La 3 ani de la alegerile locale orasul asta este o cocina infecta, cu un trafic infernal, fara o strategie coerenta pentru viitor si cu bani cheltuiti de ordinul miliardelor de lei. Cu siguranta Firea n-a luat in primire un oras model, cu siguranta au fost multe de facut. Dar modul in care a inteles sa rezolve problemele ne va bantui ani de zile si vom plati oalele sparte mult timp de acum incolo.
 • +11 (11 voturi)    
  Țeapa bucureștenilor (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:53)

  Celbland [utilizator]

  Firea a înființat o mulțime de companii și asociații în care prietenii ei au primit salarii fabuloase fără să facă nimic.

  Între timp, în București nu sunt marcaje pe străzi, sunt gropi, este mizerie, parcările sunt insuficiente, iar traficul este un dezastru. Ca să nu mai vorbim despre tramvaiele vechi de 50 de ani.
 • +11 (11 voturi)    
  Mama lor de hoti (Miercuri, 23 octombrie 2019, 10:55)

  This_User_Is_Real [utilizator]

  Deci, dupa un calcul matematic foarte simplu, reiese ca salariul mediu brut pentru angajatii acestei sinecuri a fost 11.900 RON / luna!!!! Bai frate, pentru banii astia in mediul privat trebuie sa fii expert in domeniul in care profesezi si un profesionist desavarsit. Tuta asta de Firea o facut o asociatie prin care sa isi traga o gramada de bani in buzunarul propriu! Sunt mai mult ca sigur de asta! Nu este posibil asa ceva!
  DNA, toata mizeria asta trebuie scoasa la iveala! Sunt curios cine au fost angajatii acestia si oare au dat vreodata pe la birou?
 • +13 (13 voturi)    
  Pe cand o lege? (Miercuri, 23 octombrie 2019, 11:00)

  ABBV [utilizator]

  Care sa prevada recuperarea prejudiciului creat cu averea personala. Si sa se si aplice .....Ar mai diminua un pic din mana lunga politicienilor.
  • +2 (2 voturi)    
   niciodata...doar nu-s chiar asa de prosti (Miercuri, 23 octombrie 2019, 12:36)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   si apoi ei cum sa se mai bucure de ce au furat
  • +5 (5 voturi)    
   pai Iniiativa Macovei NU se vrea transpusa (Miercuri, 23 octombrie 2019, 12:41)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   in Romania

   practice

   am putea recupera MINIM 50 miliarde euro ( 40 miliarde de la Fruntasii P$D si 9 miliarde de la PDL, aka penele + 1 milliard de la Kerestoy Gaterszag si alti agarici )
 • +10 (10 voturi)    
  Nu inteleg nimic. NU era Luxten? (Miercuri, 23 octombrie 2019, 11:59)

  danduta [utilizator]

  Cu Luxten nu aveam dureri de cao.
  Asa ca, ce rost are "asociatia" asta? Pute a cerseala si excrocare a banului public.
  "Asociatiile" sunt pentru grija balenelor, ocrotirea matelor vagaboande, etc, iar nu pentru un serviciu public serios.
 • +8 (8 voturi)    
  Marii "afaceristi" din relatia cu bugetul! (Miercuri, 23 octombrie 2019, 12:13)

  danduta [utilizator]

  Astia ar muri de foame, daca n-ar fura de la buget.
  Se dau "mari afaceristi", dar, in fapt sunt numai "mari hoti" si "mari ecscroci".
  Cum, luati de val vor sa faca si ei "o afacere", cum viata economica le da cate o copita. Fiindca sunt numai si numai incompetenti.
  Daca nu ar fura, scurmand ca gaina, din bugetul public, sa aiba de unde-si permite pierderile uriase, ar muri de foame.
  Si prosti suntem noi ca-i votam, ei, in felul lor brutier si necioplit sunt "baieti destepti".
 • +6 (6 voturi)    
  mda (Miercuri, 23 octombrie 2019, 13:17)

  SoulSearcher [utilizator]

  ahahahahaha

  pun pariu ca din cei 18 angajati, niciunul nu a trecut vreodata pe la munca

  de fapt e metoda brevetata de conu` dragnea (metoda pt care a luat cu executare.. si e acum la rahova)

  a dat pe hartie ca 18 angajati lucreaza acolo, cand de fapt erau membri de partid care n-au fost niciodata la servici, dar banii i-au incasat, si un procent s-a dus inapoi la partid.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by