Fostul ministru PSD Ilan Laufer, suspectat de evaziune fiscală în dosarul Unirea Shopping Center, le ține conferințe pe teme de antreprenoriat studenților Universității "Alexandru Ioan Cuza” din Iași, al cărei rector este Tudorel Toader. Fostul ministru al Justiției a postat pe Facebook o fotografie alături de Laufer, care "promovează antreprenoriatul studențesc".

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, actual rector al Universității "Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a postat marți, pe Facebook o fotografie în care apare alături de Ilan Laufer, ce "promovează antreprenoriatul studențesc".

Tudorel Toader a publicat și un comunicat apărut pe site-ul universității ieșene, care anunță că "Ilan Laufer, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a avut o întrevedere oficială cu rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader".

"În cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte legate de încurajarea competențelor antreprenoriale în rândul studenților. Ilan Laufer a prezentat oportunitățile pe care le oferă programul Smart Start USA pentru tinerii antreprenori, în timp ce rectorul UAIC a menționat proiectele derulate prin Societatea Antreprenorială Studențească din cadrul UAIC și a reafirmat preocuparea Universității pentru stimularea și valorificarea spiritului antreprenorial în rândul studenților", este anunțul postat de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza”.

Tot de pe site-ul universității aflăm că Ilan Laufer urma să susțină o conferință de prezentare a programului Smart Start USA", la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Potrivit site-ului proiectului, "Smart Start USA urmărește crearea primului ecosistem din România dedicat creșterii exportului și internaționalizării companiilor cu capital românesc, cu acces prioritar pe piața Statelor Unite ale Americii și Israelului". Inițiatorul și coordonatorul proiectului este Harry-Ilan Laufer.

Ilan Laufer, suspectat de evaziune fiscală

În luna mai, polițiștii au făcut percheziții la două proprietăți din București și Ilfov ale lui Ilan Laufer, într-un dosar în care este suspectat de complicitate la gestiune frauduloasă și de evaziune fiscală. În același dosar, Carmen Adamescu este acuzată de delapidarea Unirea Shopping Center, declarau pentru Mediafax surse judiciare.

Potrivit acelorași surse, fostul ministru ar fi sprijinit-o pe Carmen Adamescu în administrarea bunurilor Unirea Shopping Center, producând companiei un prejudiciu de peste 5.800.000 de euro.

Cei care doreau să închirieze spații în Unirea ar fi încheiat mai întâi contracte subsecvente cu societățile administrate de Ilan Laufer, cu sume mari de bani. Ulterior, acesta i-ar fi ajutat să închirieze spațiile în Unirea, la sume mici de bani. Banii astfel obținuți de Ilan Laufer ar fi fost transferați către patru societăți din Cipru și Elveția, de unde erau ulterior retrași, prin încheierea cu aceste firme a unor contracte fictive de consultanță, comision și intermediere, susțin sursele citate.

Ilan Laufer spunea, la ieșirea de la audieri, că se consideră total nevinovat și a calificat drept "ridicole” acuzațiile care i-au fost aduse.”Am fost citat pentru prima dată astăzi. O să avem și noi acces la mai multe date din dosar, după care o să putem să ne exprimăm. Este vorba de niște relații comerciale dintre companii din 2009 (...) Din punctul meu de vedere sunt nevinovat, complet nevinovat, mi se par ridicole aceste acuzații. (...) Sunt total nevinovat, vă spun cu mâna pe inimă”, spunea Ilan Laufer.

Ilan Laufer a fost numit de Viorica Dăncilă în funcția de consilier onorific al premierului în decembrie 2018, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat să-l numească în funcția de ministru al Dezvoltării. Atunci, Laufer a declanșat un scandal uriaș, acuzându-l pe șeful statului că este „antisemit” prin refuzul de a-l numi ministru.

De asemenea, în luna aprilie a acestui an, Laufer a fost ales lider al organizației PSD din SUA.

În septembrie, el anunța că a demisionat din funcția de consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă, întrucât nu a fost invitat, în această calitate, să o însoțească pe șefa Guvernului în vizita în Statele Unite. Mai mult, spunea Laufer, Dăncilă nu s-a întâlnit cu el nici în calitate de președinte al organizației PSD SUA.