Guvernul demis va pune de miercuri în transparenţă decizională o Hotărâre de Guvern prin care salariul minim pe economie să fie majorat cu 100 de lei, a anunţat, marţi, ministrul demis al Muncii, Marius Budăi. Premierul desemnat, Ludovic Orban, spune însă că decizia privind stabilirea salariului minim o poate lua doar un guvern legitim, votat de Parlament, nu unul care a fost demis de Legislativ prin moţiune de cenzură.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul demis al Muncii a spus că decizia a fost luată luni seară, într-o discuție cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, iar miercuri dimineaţă va fi pusă în transparenţă publică o Hotărâre de Guvern prin salariul minim pe economie va fi majorat cu 100 de lei, "aşa cum scrie în programul de guvernare".

"Atunci când vii la guvernare şi beneficiezi de a doua cea mai performantă creştere economică din Uniunea Europeană, când şomajul e de 3%, când salariile cu crescut cu 49%, iar pensia cu 4 %, e bine", a susținut Budăi.

El nu a pierdut ocazia de a spune că viitorul guvern ar urma să taie veniturile și să dea afară cel puțin 400.000 de bugetari.

"Haideţi să vedem ce ne pregătesc, şi aici lucrăm cu materialul clientului: ei spun aşa - 'nu tăiem pensiile', şi eu îi cred că doar sunt prostul lor. Ei spun 'nu tăiem pensiile, dar facem impozitare progresivă'. Domnul premier desemnat a spus săptămâna trecută că scutirile de impozit date de către Viorica Dăncilă şi de către guvernul PSD sunt nişte tertipuri. Consilierul economic al premierului desemnat a spus că majorările de salarii şi pensii sunt iluzii. Alt pretendent la funcţia de ministru al Finanţelor a spus că toţi bugetarii sunt praf, a spus că părinţii şi bunici noştri sunt asistaţi social şi a mai spus că trebuie să dăm afară cel puţin 400.000 de bugetari. Funcţionarii publici în România sunt 66.000, până la cei contractuali în deconcentrate sunt până la 100.000. Pe cine vor aceşti oameni să dea afară? Pe salvatorii de la ISU, pe cei de la jandarmi, pe profesori, pe medici?", a susţinut Marius Budăi, citat de Agerpres.

Și Viorica Dăncilă a afirmat ulterior, tot la Botoșani, la o acțiune electorală, că salariul minim va fi majorat cu 100 de lei. ”Mă bucur că ai dat această veste, Marius Budăi, că vrem să majorăm salariul minim cu 100 de lei”, a susținut premierul demis.

Orban: Decizia privind stabilirea salariului minim o poate lua doar un guvern legitim, votat de Parlament

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a reacționat spunând că decizia privind stabilirea salariului minim o poate lua doar un guvern legitim, votat de Parlament, nu unul care a fost demis de Legislativ prin moţiune de cenzură.

"Mai era cineva prin 1989 care mai dădea câte 100 de lei sau câte un leu... Băieţii ăştia nu înţeleg, oamenii ăştia nu înţeleg că ei au fost demişi prin moţiune de cenzură, că nu mai pot să se comporte ca un guvern care este în funcţiune. Rămân la Palatul Victoria doar până la învestirea unui guvern şi nu pot să angajeze decizii importante de guvernare, ci numai să administreze treburile curente. Decizia privind stabilirea salariul minim nu poate să o ia decât un guvern legitim, votat de Parlament", a afirmat Ludovic Orban.

În prezent salariul minim brut este de 2.080 de lei. De asemenea, persoanele cu studii superioare care au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare au un salariu minim brut de 2.350 lei lunar. Potrivit programului de guvernare al PSD, ”salariul minim net va crește anual cu 100 lei, astfel încât în 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro”.