20 de membri ai unui clan de romi proveniți din România și care își exploatau copiii, pe care îi trimiteau să fure în metroul parizian, au fost condamnați vineri la pedepse cu închisoarea între 4 și 8 ani, au declarat marți surse judiciare citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bărbații și femeile, proveniți din același clan de romi sedentari, au fost condamnați pentru trafic de persoane cu minori, spălare de bani și conspirație criminală.

În total, au fost pronunțați 113 ani de închisoare, precum și interdicția de a intra pe teritoriul francez.

Investigațiile au început în 2016, în fața recrudescenței de furturi din buzunare de către grupuri de adolescenți: minorii, cu vârste între 11 și 18 ani, furau telefoanele și portofelele călătorilor, cel mai adesea pe scările metroului.

În timp ce unul dintre ei distrăgea atenția victimei, un altul subtiliza obiectele pe care le dădea unui complice, înainte ca toți să fugă.

Aceste grupuri preferau stațiile de metrou turistice.

A urmat o cooperare judiciară franco-română și, șase luni mai târziu, au fost arestați simultan în Franța, România, Spania și Italia majoritatea suspecților, părinții minorilor exploatați.

Valul de arestări din 2017 a provocat o reducere notabilă a acestor tipuri de furturi în Franța, potrivit parchetului. "Dar clanul s-a reconstituit în parte și mai mulți minori au revenit de la începutul anului", potrivit parchetului.