Premierul desemnat, Ludovic Orban, a reacționat marți față de raportul MCV privind România, precizând că, după învestirea guvernului și a noii Comisii Europene, va exista un dialog direct pentru a conveni un plan de acțiune astfel încât și Bucureștiul să scape cât mai repede de monitorizare.

Ludovic OrbanFoto: Captura Digi 24

”Trebuie făcută o analiză foarte serioasă a tuturor criticilor și obiecțiilor din raport, iar acestea trebuie coroborate cu punctele de vedere exprimate de Comisia de la Veneția și trebuie elaborat un plan de acțiune. (...) Așteptăm să vedem clar raportul, iar, după învestirea guvernului și a Comisiei Europene, vom avea un dialog direct și împreună cu partenerii europeni vom stabili un plan de acțiune pentru ca și România să scape cât mai repede de MCV”, a declarat Orban.

Întrebat în legătură cu secția specială de anchetare a magistraților, Orban a spus că PNL susține desființarea acesteia, având și un proiect de lege în acest sens. ”Poziția noastră e foarte clară. (...) Ne dorim o justiție independentă, egală pentru toți, care să nu fie supusă niciunei forme de presiune politică și să respecte toate standardele europene privind statul de drept”, a comentat Orban.

Comisia Europeană propune Consiliului UE și Parlamentului European menținerea mecanismului de cooperare și verificare (MCV) asupra României, în condițiile în care țara noastră "a făcut pași înapoi" în lupta anticorupție și independența justiției în anul 2019. Executivul European conchide în raportul MCV pe anul 2019 că "situația din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare".