Comisia Europeană: Instituțiile-cheie din România să facă împreună dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției

de MH     HotNews.ro
Marţi, 22 octombrie 2019, 15:50 Actualitate | Esenţial


Comisia Europeana
Foto: Hotnews
Instituțiile-cheie din România trebuie să facă împreună dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției și să asigure eficacitatea garanțiilor naționale și a sistemului de control și echilibru, transmite Comisia Europeană, în comunicatul de presă în care anunță oficial adoptarea ultimului raport MCV.
Comisia Europeană a adoptat marți ultimul său raport privind evoluția situației din România în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

Raportul publicat astăzi face un bilanț al evoluției situației din luna noiembrie 2018 - când a fost publicat ultimul raport MCV - și până în prezent.

În raport se constată că, în perioada care s-a scurs de la ultimul raport, Comisia a trebuit să își exprime în mai multe rânduri preocupările legate de statul de drept în contextul dialogului purtat cu autoritățile române cu privire la evoluția situației în materie de reformă a sistemului judiciar și de luptă împotriva corupției. De fiecare dată, Comisia a constatat o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră, transmite CE în comunicatul de presă citat.

"Comisia regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanță cu pozițiile exprimate de celelalte instituții în această privință. Recomandările respective trebuie puse în aplicare dacă se dorește repunerea procesului de reformă pe calea cea bună și reintrarea pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se prevedea în raportul din ianuarie 2017. Comisia are convingerea că România ar putea insufla un nou elan procesului de îndeplinire a obiectivelor MCV și își afirmă disponibilitatea de a oferi sprijin autorităților române în acest scop. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV", mai spun reprezentanții CE.

Potrivit acestora, evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie. Prin urmare, în mai 2019 Comisia a trebuit să informeze autoritățile române că, dacă nu fac îmbunătățirile necesare sau dacă adoptă noi măsuri negative, Comisia va lua măsuri în temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depășește parametrii evaluați în cadrul MCV.

Comisia mai spune că a salutat faptul că, în iunie, guvernul român și-a exprimat dorința de a-și reconsidera abordarea, constată că s-au depus eforturi pentru a investi în noi consultări și în dialogul cu sistemul judiciar.

"Comisia așteaptă cu interes transpunerea acestui angajament în măsuri concrete, atât de ordin legislativ, cât și de altă natură. Pentru a se realiza progrese în această direcție, vor trebui luate măsuri concrete legislative și administrative astfel încât să se pună în aplicare recomandările prezentate succint în raport. Instituțiile-cheie din România trebuie să facă împreună dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției și să asigure eficacitatea garanțiilor naționale și a sistemului de control și echilibru", adaugă Comisia Europeană.

Context

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile susținute ale României de a-și reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției. Mecanismul a fost expresia angajamentului comun al statului român și al UE în acest sens. În conformitate cu decizia de instituire a mecanismului și așa cum a subliniat și Consiliul, MCV se va încheia atunci când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele de referință aplicabile României.

În ianuarie 2017, Comisia a realizat o evaluare cuprinzătoare a progreselor înregistrate în cei zece ani de existență a mecanismului. Această perspectivă a oferit o imagine mai clară asupra progreselor importante realizate de la aderare până în prezent și a permis Comisiei să formuleze douăsprezece recomandări care, odată îndeplinite, ar fi fost suficiente pentru încheierea procesului MCV. Încheierea MCV depindea de îndeplinirea recomandărilor respective într-o manieră ireversibilă, dar și de condiția ca evoluția situației să nu invalideze progresele realizate.

Între timp, Comisia a efectuat două evaluări ale progreselor realizate în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor. În noiembrie 2017, Comisia a constatat că se realizaseră progrese cu privire la o serie de recomandări, dar a remarcat și o încetinire a ritmului reformelor în cursul anului 2017. Comisia a avertizat cu privire la riscul redeschiderii unor obiective pe care raportul din ianuarie 2017 le considerase îndeplinite. Aceleași preocupări au fost exprimate și de Consiliu.

În raportul său din noiembrie 2018, Comisia concluziona că situația evoluase de așa natură încât ireversibilitatea progreselor realizate fusese pusă sub semnul întrebării. Drept urmare, cele douăsprezece recomandări din raportul din ianuarie 2017 nu au mai fost considerate suficiente pentru încheierea MCV și au fost formulate opt recomandări suplimentare. Raportul a îndemnat instituțiile-cheie din România să își demonstreze angajamentul ferm față de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției și să restabilească capacitatea garanțiilor naționale și a sistemului de control și echilibru de a interveni atunci când există riscul unui regres. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul au susținut acest punct de vedere. Parlamentul European a emis o rezoluție în care invocă necesitatea cooperării și riscurile la adresa statului de drept. În Concluziile sale din decembrie 2018, Consiliul a solicitat în mod expres României să pună în aplicare recomandările suplimentare.

Raportul publicat astăzi face un bilanț al situației din România din noiembrie 2018 până în prezent cu privire la toate recomandările formulate de Comisie. Acest raport este completat de un document de lucru al serviciilor Comisiei care prezintă o analiză detaliată realizată pe baza dialogului continuu purtat de serviciile Comisiei cu autoritățile române.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

689 vizualizari

 • -3 (3 voturi)    
  Comisia Ioropiana...mai are o saptamana (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:03)

  newlook [utilizator]

  Comisia Ioropiana actuala...mai are o saptamana pana la obstescul sfarsit. De ce ar trebui luata in seama?
  • +1 (1 vot)    
   ... (Marţi, 22 octombrie 2019, 18:12)

   dumnezeu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   dar psd, cît mai are, viermuș? că văd că încă face cadouri partidului, primarilor și bisericii ortodoxe!
   • 0 (0 voturi)    
    Intreaba-l pe nen-to Sica Mandolina (Miercuri, 23 octombrie 2019, 0:23)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui dumnezeu

    Intreaba-l pe nen-to Sica Mandolina cat mai are PSD-ul la guvernare.
    Daca era dupa mine, ar fi trebuit sa plece imediat dupa alegerile din mai; am scris repetat despre asta.
  • 0 (0 voturi)    
   hehe (Marţi, 22 octombrie 2019, 20:49)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Cum ai ajus tu la concluzia asta? Actuala comisie e inlocuita cu noua comisie, care nu va schimba in nici un caz raportul MCV, facut de specialisti in drept. Doar la noi cand se schimba puterea se schimba si rapoartele. In tarile cu apa calda schimbarea de putere nu modifica si adevarul
 • -3 (3 voturi)    
  Deci sa ne intelegem.... (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:04)

  Gigi Kent [utilizator]

  Coruptia in Bulgaria este perceputa ca fiind mai persistenta, stringenta decat in Romania. Grecia si Ungaria nu au deloc MCV. Sau DNA

  https://newsweek.ro/politica/indicele-de-perceptie-al-coruptiei-romania-pe-locul-24-din-28-in-ue

  Asta ca sa intelegem ca MCV-ul are atat a face cu coruptia cat are Schengenul cu securizarea frontierelor. MCV-ul e un mecanism politic cu prea putine legaturi cu Justitia.
 • +4 (4 voturi)    
  Cred ca trebuie sa o luam de la inceput !! (Marţi, 22 octombrie 2019, 16:47)

  deval [utilizator]

  Acum, increderea in justitie e aproape de zero ! Suntem in 2007, daca nu cumva si mai rau decat atunci caci borfasii si-au sporit tupeul, averile, numarul, procentele si au aplicat deja visul lor de atunci : sa ne fure ..... legal !!
 • +2 (2 voturi)    
  cu alte cuvinte (Marţi, 22 octombrie 2019, 17:18)

  liviu_ [utilizator]

  PSD a ignorat UE !

  d c PSD mai este membru al partidelor europene?!
  • -1 (1 vot)    
   d kiki (Marţi, 22 octombrie 2019, 18:13)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   d kiki


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by