Boris Johnson va avea o ultimă tentativă de a forța aprobarea acordului Brexit de către Camera Comunelor în ședința de marți, după ce, cu o zi înainte, președintele Legislativului, John Bercow, a blocat un vot pe această temă. Tentativa de a obține aprobarea pentru ieșirea din UE la 31 octombrie vine în contextul în care există tot mai multe semnale că premierul va forța declanșarea alegerilor anticipate indiferent de ceea ce se va întâmpla în Parlamentul de la Londra, scrie Guardian.

Boris JohnsonFoto: Captura video

Pe de altă parte, liderul laburiștilor, principalul partid de opoziție, Jeremy Corbyn, a anunțat că va face tot posibilul pentru a stopa planurile lui Boris Johnson și pentru a se asigura că electoratul va avea ultimul cuvânt de spus, transmite Reuters.

Dezbaterile interminabile din Parlamentul britanic au loc după ce sâmbătă Camera Comunelor l-a obligat pe Boris Johsnon să ceară liderilor UE o nouă amânare a ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, până la 31 ianuarie 2020.

Cu toate acestea, în cazul în care premierul va reuși să își treacă noul acord de Parlament, Brexitul s-ar putea produce la 31 octombrie.

În același timp, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marți că răspunsul UE față de solicitarea de extindere a art 50 depinde de ”ceea ce decide sau nu decide Parlamentul de la Londra”. Tusk a precizat însă, ca așa cum i-a transmis și premierului Boris Johnson, o ieșire haotică a Marii Britanii, fără acord, din blocul comunitar nu va fi niciodată decizia Uniunii Europene