Împăratul Japoniei, Naruhito, a preluat formal tronul, într-o ceremonie oficială la care au participat șefi de stat din toată lumea, printre aceștia aflându-se și președintele Klaus Iohannis. Împăratul, în vârstă de 59 de ani, și-a început, oficial, domnia în mai, după abdicarea tatălul său, Împăratul Akihito, însă predarea ștafetei presupune o serie de ritualuri tradiționale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ceremonia a avut loc în contextul în care Japonia își revine după efectele Taifunului Hagibis, care s-a soldat cu moartea a nu mai puțin de 80 de oameni, notează BBC News.

De altfel, din cauza taifunului, considerat unul dintre cele mai puternice din ultimele decenii, și în semn de respect față de victime și familiile acestora, ceremonia a fost amânată.

În cadrul ceremoniei de ascensiune- Sokui no Rei - Naruhito a urcat pe tronul Takamikura, înalt de 6,5 m.

Împăratul a citit o proclamație formală, îmbrăcat în straie galben-portocalii, destinate doar pentru astfel de ceremonii. "Jur că voi acționa în conformitate cu Constituția și că îmi voi îndeplini responsabilitățile ca simbol al statului și al unității poporului”, a rostit împăratul, potrivit traducerii Reuters.

Naruhito este un caz oarecum special printre împărații Japoniei, o monarhie cu o tradiție de 2.600 de ani, după cum relatează euronews. Naruhito are un singur copil, o fată de 17 ani, Aiko, însă, potrivit cutumei aceasta nu poate urca pe tron.

Astfel, viitorul familiei imperiale depinde de nepotul lui Naruhito, Hisahito, în vârstă de 13 ani, acesta fiind al doilea pe linia de succesiune, după tatăl său, prințul Akishino.