​Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, i-a retras concubinei titlul oficial de consoartă regală, la doar câteva luni după ce a introdus-o oficial la curte, apelând la o veche tradiție a monarhiei thailandeze care permitea recunoașterea concubinei. Motivul ar fi fost acela că a vrut să-i ia locul reginei.

Sineenat WongvajirapakdiFoto: Casa Regala din Thailanda

Potrivit unui anunț oficial, decăderea din drepturi a femeii de 34 de ani, Sineenat Wongvajirapakdi, a fost justificată prin faptul că aceasta s-a dovedit a fi ”ambițioasă” și a încercat uzurparea tronului în dorința de a lua locul reginei.

”Regele a considerat acest comportament ca fiind lipsit de respect”, se mai arată în declarația citată de BBC News.

Sineenat a fost prima femeie căreia i s-a acordat titlul nobiliar de consoartă a regelui în ultima 100 de ani.

Regele thailandez, în vârstă de 67 de ani, i-a acordat lui Sineenat titlul de "concubină oficială", la doar două luni după căsătoria lui cu Suthida Tidjai. În luna mai, regele a luat-o oficial în căsătorie pe Suthida Tidjai, care i-a fost amantă timp de mulţi ani şi care deţinea funcţia de şef al serviciului de pază al monarhului. Noua concubină, Sineenat Wongvajirapakdi, era asistentă medicală în armata thailandeză.

Regele Maha Vajiralongkorn a decis să apeleze la o tradiţie monarhică nerespectată de un secol, aceea de a-şi lua o concubină. Recuperând astfel o mai veche tradiţie a monarhiei thailandeze, Maha Vajiralongkorn, care şi-a luat numele de Rama al X-lea după ce a urcat pe tron, a adus-o la curte pe Sineenat Wongvajirapakdi, 34 de ani. La ceremonia de prezentare a participat şi soţia sa, Suthida Tidjai, o fostă însoţitoare de bord a companiei Thai Airways, în vârstă de 40 de ani.