Premierul demis Viorica Dăncilă s-a răzgândit, după ce în urmă cu o zi anunța că ia în calcul suspendarea președintelui Klaus Iohannis, afirmând luni că, „din punct de vedere al Constituţiei”, „cu şase luni înainte” de finalizarea mandatului prezidențial, acest lucru nu este posibil. De notat că în legea fundamentală nu este prevăzută vreo interdicție cu privire la intervalul de timp în care președintele poate fi suspendat.

HotNews.roFoto: Hotnews

În urmă cu o zi, Viorica Dăncilă declara la Antena 3 că ia în calcul suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, acuzându-l că nu respectă Constituția, și că va discuta acest subiect cu liderii PSD.

Luni, aceasta a venit cu o nouă variantă, într-un interviu acordat DC News, potrivit Agerpres.

În acest interviu, Dăncilă l-a acuzat în continuare pe Klaus Iohannis de încălcarea Constituției dar a susținut că acesta nu poate fi suspendat.

„Din punct de vedere al acţiunilor domnului preşedinte Iohannis, faptul că a încălcat Constituţia, faptul că este preşedinte de facto al PNL, faptul că nu îşi îndeplineşte îndatoririle din punct de vedere constituţional - ar trebui suspendat. Acest lucru cred că este vizibil. Este un lucru pe care putem să îl vedem fiecare dintre noi. Din punct de vedere legal, din punct de vedere al Constituţiei, cu şase luni înainte nu putem face apel la acest mod de a acţiona”, a susținut Viorica Dăncilă.

Ce prevede Constituția României:

Art 95, suspendarea președintelui din funcţie

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Articolul 97, vacanţa funcţiei

(1) Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.

(2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.

Constituția prevede un termen de șase luni, dar este vorba de dizolvarea Parlamentului:

Articolul 89, dizolvarea Parlamentului

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.