Senatori din partea mai multor partide au depus în Parlament un proiect care prevede includerea violenței cibernetice printre formele de agresiune domestică. Proiectul mai urmărește prevenția și combaterea unor astfel de cazuri de violență prin campanii, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit proiectului de lege, prin modificare articolului 3, din legea 217/2003, privind combaterea și prevenirea violenței domestice, violența cibernetică este inclusă în rândul formelor de agresiune domestică.

"În sensul prezentei legi, violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală, sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți, sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima", se arată în textul inițiativei legislative.

Forma în vigoare a legii nu include violența cibernetică printre tipurile de violență domestică.

Proiectul definește violența cibernetică astfel: Hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de informații și conținut grafic intim, precum și accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private, prin intermediul telefonelor sau orice alt instrument de telecomunicație.

De asemenea, prin proiectul de lege depus de parlamentari, se urmărește prevenirea actelor de violență domestică, prin difuzarea de materiale documentare de către Ministerul Muncii, Ministerul Educației, MAI, Ministerul Comunicațiilor și cel al Sănătății.

"Agenția Națională de Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați asigură coordonarea împreună cu alte ministere în raport cu integritatea unei perspective de egalitate între femei și bărbați în totate politicile, programele și cercetarea în domeniul inteligenței artificiale, pentru a evita potențiale riscuri ale tehnologiei care perpetuează sexismul, stereotipurile de gen și violența cibernetică", mai scrie în textul proiectului.

Proiectul a fost depus de 29 de parlamentari din partea tuturor partidelor parlamentare, iar Camera Deputaților este for decizional.