Saga Brexit-ului, care a marcat scena politică de la Londra de mai bine de trei ani, va domina și agenda Consiliului European care se reunește joi, la Bruxelles, în condițiile în care au existat semnale că s-ar putea ajunge totuși la un ultim acord între britanici și liderii europeni.

Consiliul europeanFoto: Consiliul European

UPDATE 12.38: Jean Claude Juncker a anunțat că există un acord asupra Brexitului și i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care îi cere să susțină acordul.

UPDATE 11.12: Premierul Boris Johnson discută cu președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, înaintea summit-ului european.

”Fiecare minut și fiecare oră contează înaintea Consiliului European. Vrem un acord”, a transmis Juncker, prin intermediul purtătorului său de cuvânt Mina Andreeva.

UPDATE 9.54: Boris Johnson a primit o lovitură de grație privind propunerea sa de acord Brexit chiar înainte de începerea reuniunii Consiliului European, Partidul Unionist Democrat (DUP) al nord-irlandezilor anunțând că nu susține varianta avansată de premier. În doar câteva minute de la anunțul DUP lira a mai înregistrat o nouă scădere de 0.5%, cursul ajung astfel la 1,2759 dolari.

Negocieri intense au avut loc pe tot parcursul zilei de miercuri cu scopul de a ajunge la un compromis rezonabil în privința Irlandei de Nord, principalul punct sensibil al discuțiilor legate de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, care ar trebui să se producă la 31 octombrie.

Amenințarea unui ieșirii haotice, fără acord, a pus pe jar ambele tabere în cursul acesti luni, pe măsură ce termenul limită se apropie, însă aprobarea oricărui tip de înțelegere de către Parlamentul de la Londra reprezintă o provocare uriașă, așa cum s-a dovedit și cu fostul premier Theresa May.

Premierul Boris Johnson nu dispune de majoritate în Parlament, astfel încât încearcă să obțină o susținere din partea conservatorilor eurosceptici și a nord-irlandezilor de la DUP (Partidul Unionist Democratic), care deține 10 parlamentari. Aceștia doresc menținerea unei uniuni puternice în interiorul Marii Britanii.

Frustrarea este cea care domină ambele tabere: Johnson vrea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană la 31 octombrie, indiferent de ce se va întâmpla, în timp ce liderii de la Bruxelles s-au săturat efectiv de întreaga poveste, notează BBC News.

Uniunea Europeană a acceptat deja de două ori extinderea articolul 50 din tratatul european, respectiv o amânare a deznodământului, în speranța că Londra va reuși să se pună de acord cu privire la modul în care acest proces se va încheia, timp în care birtanicii și-au schimbat și guvernul și au ținut și alegeri europene.

Presiunea pentru ajungerea la un acord în aceste zile generează semne de alarmă. Astfel, oficialii europeni cred că o nouă amânare ar putea să aibă loc pentru a pune la punct detaliile juridice și tehnice, însă aceasta nu va fi mai mare de trei luni.

Boris Johnson a insistat asupra faptului că vrea ieșirea la 31 octombrie, însă guvernul său este obligat prin legea adoptată de Parlamentul britanic să ceară o nouă extindere a articolul 50 dincolo de sfârșitul lunii octombrie, în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere cu UE, până la 19 octombrie, adică la Consiliul European. Amânarea ar putea să fie până la data de 31 ianuarie.

La reuniunea Consiliului European care va avea loc joi și vineri participă și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului va continua să susțină importanța asigurării unei retrageri ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană. În acest sens, Acordul de retragere reprezintă instrumentul cel mai eficient pentru limitarea impactului negativ al retragerii Marii Britanii din UE, garantarea drepturilor și oferirea de siguranță pentru cetățeni și mediul de afaceri.

”Acordul de retragere reprezintă un pas necesar înspre consolidarea încrederii între cele două părți și o garanție pentru asigurarea unor relații cât mai strânse între Uniune și Marea Britanie după Brexit", potrivit Administrației Prezidențiale.