Autoritatea Electorală Permanentă va da posibilitatea PSD să le dea candidaților la europarlamentare banii cheltuiți în campanie din subvenția primită de partid de la stat, potrivit Europa Liberă. Este vorba inclusiv despre Rovana Plumb, candidatul PSD care a contribuit cu cea mai mare sumă în această campanie - 800.000 de lei - și care s-a aflat în mijlocul unui scandal legat de proveniența banilor, scandal ce a dus la retragerea candidaturii ei pentru funcția de comisar european.

HotNews.roFoto: Hotnews

AEP a stabilit, în luna august, prin două decizii să nu ramburseze vreun leu celor din PSD pentru europarlamentare din cauza semnăturilor existente pe cererea făcută. PSD nu a putut demonstra ce calitate avea Mircea Drăghici în partid pentru ca semnătura sa să apară pe cererea de rambursare.

PSD a trimis săptămâna trecută o solicitare către Autoritatea Electorală Permanentă în care întreabă dacă poate folosi banii din subvenția pe care o încasează pentru a-i rambursa candidaților la europarlamentare. Este vorba de social-democrații care au adus bani de acasă în campanie, dar nu au mai primit rambursarea sumelor cheltuite. În total, PSD a cerut 3,4 milioane de lei.

Soluția pe care ar putea să o folosească PSD se leagă de ultimul răspuns primit de la Autoritatea Electorală Permanentă. Social-democrații primesc mână liberă să le dea candidaților banii cheltuiți în campanie din subvenția încasată de partid.

“Prin modificarea actelor normative pentru campania electorală puteți efectua cheltuieli din subvenția de la stat, se subînțelege că și datoriile restante campaniilor electorale pot fi achitate din aceleași surse de venit”, se precizează în răspunsul primit de PSD de la Autoritatea Permanentă și obținut în exclusivitate de Europa Liberă.

Mai mult, AEP susține în răspunsul trimis acum două zile către PSD că și PNL a beneficiat de același regim în 2016, “ fapt ce conduce la aplicarea actului normative în mod unitar”.

Ștefan Mihu, trezorierul PSD, a cerut însă un nou punct de vedere de la AEP, susținând că răspunsul primit nu poate constitui baza pentru a le da candidaților de la europarlamentare banii din subvenție, potrivit unor surse din conducerea PSD.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a explicat într-un interviu acordat pentru Europa Liberă că a existat o corespondență cu Partidul Social Democrat în care s-a comunicat că banii cu care au venit de acasă candidații de la europarlamentare și nu au fost rambursați de Autoritate pot să fie luați din subvenția acordată partidului. Constantin Mitulețu-Buică a precizat că decizia de oportunitate aparține conducerii PSD, aceasta nefiind o obligație, ci doar o posibilitate legală.

Tema datoriilor a ajuns până în Parlamentul European, Rovana Plumb fiind întrebată în timpul audierilor pentru postul de comisar european cum va putea plăti cei 800.000 de lei pe care i-a pierdut după europarlamentare. Ea a susținut că va da persoanei de la care s-a împrumutat două apartamente în București în schimbul datoriei din campanie, dar explicațiile Rovanei Plumb nu i-au convins pe cei din Comisia Juridică, primind un vot negativ, iar candidatura sa fiind respinsă.