Fostul vicepreședinte american, Joe Biden, a avertizat, într-o dezbatere din cadrul Partidului Democrat, că membrii rețelei Stat Islamic, care au evadat de sub controlul kurzilor în contextul conflictului turco-sirian, ar putea ataca Statele Unite, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Joe BidenFoto: AGERPRES

Joe Biden a atras atenția asupra pericolului reprezentat de militanții rețelei Stat Islamic (ISIS) care, conform informațiilor transmise de forțele kurde din Siria, au evadat ca urmare a începerii confruntării armate dintre Turcia și kurzii sirieni, sub a căror control se aflau. Favoritul democrat la prezidențiale, Joe Biden, pune pericolul atacului ISIS pe seama hotărârii președintelui Donald Trump de a retrage trupele americane din zona de frontieră turco-siriană.

"Avem un ISIS ce urmează să vină aici"; "ei urmează să atace Statele Unite. Acesta e motivul pentru care noi ne-am implicat de la bun început", a declarat Biden.

Totodată, acesta a afirmat că în posibilitatea unei noi alegeri a lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, la scrutinul din noiembrie 2020, "nu va mai exista NATO". Arhitecții "războiului împotriva terorii" și, mai ales, susținătorii republicani ai conflictelor din Irak și Afganistan și ai prezenței extinse a forțelor americane în Orientul Mijlociu, au reiterat, de-a lungul timpului, că Statele Unite trebuie să intervină în plan extern pentru a preveni atacurile interne.

În ceea ce privește situația din Siria, fostul vicepreședinte a declarat că: "Erdogan înțelege că dacă ei ies din NATO, vor avea o problemă reală". "Dar noi avem un președinte nebun și haotic care nu știe nimic despre politica externă și acționează doar pentru a-și asigura realegerea. (...) Dacă el va fi reales, vă promit că nu va mai exista NATO, securitatea noastră va fi subestimată, și vom avea probleme", a declarat Joe Biden. În cadrul aceleiași declarații, oficialul democrat a condamnat decizia Administrației Donald Trump de a părăsi aliații kurzi: "a fost cel mai rușinos lucru pe care un președinte din istoria modernă l-a făcut în termeni de politică externă".

Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.