Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un recurge din nou la exerciții de imagine în tentativa de a-și consolida poziția de mare lider, înfățișându-se de data asta în ipostaza de erou pe calul alb. Agenția de presă de stat a publicat mai multe poze cu dictatorul în timp ce acesta urcă pe cel mai înalt munte din țară, călare pe un cal alb, prin zăpadă.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Este vorba despre Muntele Paektu, care are o valoarea simbolică pentru identitatea națională, fiind considerat locul de naștere al tatălui lui Kim Jong-un.

Nu este pentru prima dată când acesta urcă pe muntele înalt de 2.750 metri, iar analiștii comentează că astfel de gesturi au precedat mereu anunțuri importante pentru țară, scrie BBC News.

"Ascensiunea sa călare pe muntele Paektu este un eveniment de o mare însemnătate în istoria revoluției coreene", a relatat agenția de presă de stat KCNA.

"Stând călare pe calul său, în vârful muntelui Paektu, Kim Jong-un și-a amintit cu profundă emoție drumul bătăliei arzătoare pe care a dus-o pentru marea cauză a construirii celei mai puternice țări, cu o credință și o voință la fel de puternice ca muntele Paektu", a mai relatat presa locală.

Ultimele vizite ale lui Kim Jong-un la muntele Paektu au precedat decizii majore. În 2017, Kim Jong-un a vizitat muntele cu câteva săptămâni înaintea mesajului său adresat națiunii, ocazie cu care a transmis un semnal privind dezghețarea relațiilor diplomatice cu Coreea de Sud.

Acum, există speculații potrivit cărora Kim Jong-un ar putea să revină asupra promisiunii sale privind stoparea testelor nucleare, în condițiile în care discuțiile cu președintele american Donald Trump sunt în impas, liderul de la Casa Albă fiind oricum implicat în alte subiecte arzătoare cum ar fi ancheta parlamentară legată de scandalul Ucraina și criza din Siria.

De asemenea, se speculează că gestul dictatorului coreean ar fi menit să atragă atenția administrației Trump, având în vedere că acesta a acordat SUA un răgaz până la sfârșitul anului în curs pentru a veni cu o propunere de acord privind denuclearizarea. Kim a cerut, în repetate rânduri, renunțarea la sancțiunile impuse de Washington în schimbul denuclearizării.