PNL răspunde USR, care a rămas decis să nu intre la guvernare și pune condiții pentru a vota în Parlament noul guvern. Dacă partidele care au votat moţiunea nu ar vota un guvern, ar însemna un soi de iresponsabilitate, a declarat la Digi 24 deputatul PNL Dan Vîlceanu. El a spus că nu se poate pune condiția ca proiectul Fără penali în funcții publice să fie votat în Parlament înaintea votului pentru noul Cabinet, în primul rând pentru că timpul este foarte scurt. "Lucrurile se fac împreună, nu cu mofturi şi condiţii de neîndeplinit”, a adăugat el.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu cred că se pune problema de a gândi în termeni de tehnocraţi şi oameni politici. Guvernul va fi politic, susţinut de partide politice. Nu poţi dărâma un guvern fără a vota altceva în loc. Dintre partidele care au votat moţiunea, dacă acum nu ar vota un guvern, ar însemna un soi de iresponsabilitate. Eu nu cred că se va ajunge la aşa ceva”, a declarat marți deputatul Vîlceanu.

Întrebat ce părere are despre poziţia USR care vrea îndeplinirea tuturor condiţiilor sale înainte de votul de validare a guvernului din Parlament, deputatul PNL a spus că se pune problema negocierii cu toate celelalte partide, că la negociere nu poţi oferi şi obţine tot şi că fiecare partid trebuie să obţină o parte cât mai mare din doleanţele sale.

"Despre anticipate, şi noi le-am fi dorit ca primă variantă, dar în aceste condiţii nu se pot obţine. E o utopie să crezi că se pot face alegeri anticipate. La a doua nominalizare, parlamentarii vor veni şi vor vota pentru că nu vor să îşi piardă mandatul. Nu ne opunem iniţiativei „fără penali în funcţii publice”, dar trebuie să fim rezonabili și să înţelegem că lucrurile le putem pune în valoare împreună, nu făcând mofturi şi punând condiţii pe care nu le poţi îndeplini. În Birourile Permanente (BP), PSD are încă majoritate, nu poţi urgenta acum decât printr-un vot în BP, să se pună pe ordinea de zi acest proiect, dar, pe viitor, împreună putem face acest proiect. Nu poţi pune condiţii ca acest proiect sa intre pe ordinea de zi pentru că este un timp foarte scurt", a adăugat deputatul liberal.

Condițiile USR pentru a vota guvernul în Parlament

După ce au existat voci în partid care au cerut intrarea la guvernare, USR s-a întrunit luni seară în ședință, iar la finalul acesteia a anunțat că Dan Barna va merge la consultări cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate.

USR a anunțat că liderii partidului au avut luni seara o discuție pentru a stabili acțiunile partidului în perioada următoare, după trecerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, și au decis să susțină în continuare organizarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp posibil. Liderii partidului au susținut ca USR "să nu intre la guvernare fără alegeri anticipate care să dea o nouă majoritate în Parlament și un mandat clar forțelor reformiste".

”USR și Alianța USR PLUS au spus constant că vom intra la guvernare doar după alegerile parlamentare anticipate sau la termen și poziția rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD - în oricare dintre formele sale parlamentare - care va deveni arbitrul oricărei strategii”, a explicat președintele USR Dan Barna după ședința de partid.

Potrivit USR, din discuția liderilor formațiunii a reieșit că parlamentarii USR ar putea analiza acordarea votului de învestitură unui cabinet de tranziție care își asumă o durată de viață limitată pentru pregătirea alegerilor, cu anumite condiții care să demonstreze voința unei majorități parlamentare pentru reforme.

  • 1.Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.
  • 2.Adoptarea inițiativei “Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.
  • 3.Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.
  • 4.Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.

"Toate condițiile de mai sus trebuie îndeplinite înainte de votul de învestitură - de altfel, ele pot fi îndeplinite într-o singură zi de muncă la Parlament, pentru că toate aceste proiecte sunt blocate acum în Legislativ. La cele patru condiții se adaugă faptul că orice membru al guvernului trebuie să respecte criteriile de integritate USR", mai spune USR.