Viitorul Guvern care ar putea fi format de PNL şi alte partide politice va avea ca prioritate "refacerea capacităţilor administrative necesare funcţionării statului" şi investiţiile în domeniul public, spune liderul PNL, Ludovic Orban. El afirmă că va fi un "guvern mult mai suplu", cu 15, maximum 16 ministere, iar prima măsură va fi reducerea numărului de structuri birocratice - oficii, agenţii, autorităţi.

Ludovic Orban la CraiovaFoto: captura facebook
  • "Prima măsură şi cea mai importantă măsură va fi refacerea capacităţilor administrative ale statului prin atragerea şi promovarea în interiorul acestor instituţii a oamenilor competenţi, pe baza profesionalismului, meritocraţiei, precum şi evaluarea obiectivă a activităţii fiecărui angajat din instituţiile publice.
  • Un guvern mult mai suplu, 15, maximum 16 ministere, reducerea numărului de structuri birocratice, oficii, agenţii, autorităţi de toate felurile", a declarat Orban, sâmbătă seară, în Maramureș.

Liderul liberal a susţinut că elaborarea bugetului pe anul viitor şi negocierea exerciţiului financiar pe anii 2021-2027 cu UE reprezintă cea mai mare provocare.

  • "Evident, avem nişte sarcini importante şi foarte presante; elaborarea bugetului de stat, finalizarea bugetului pe acest an.
  • Sunt mai mult ca sigur că va trebui să mai emitem o rectificare bugetară, astfel încât să menţinem în limite rezonabile deficitul bugetar (...).
  • Un element fundamental pentru următorii şapte ani este negocierea acordului de parteneriat cu Uniunea Europeană pentru exerciţiul financiar multianual 21021-2027.
  • Pe de o parte, europarlamentarii PNL se bat la Bruxelles ca să obţinem o finanţare cât mai consistentă, sper să depăşim 40 de miliarde de euro, iar pe de altă parte, trebuie să negociem cu UE pe ce cheltuim aceşti bani.
  • Sunt domenii pe care le considerăm prioritare şi pe care vrem să alocăm resurse, pentru că obiectivul nostru este să creştem dinamica economică, să atragem investiţii, să întărim infrastructura ca un suport al dezvoltării economice, să reducem disparităţile de dezvoltare care există în anumite regiuni ale ţării, să alocăm resurse pentru creşterea calităţii serviciilor publice, în domeniul sănătăţii, în educaţie, în domeniul asigurării vieţii, siguranţei, proprietăţii private a cetăţeanului", a spus Ludovic Orban.

El susține că creşterea salariilor va fi stimulată în domeniul privat printr-o "dinamică a creşterii investiţiilor, dar şi printr-o atitudine antreprenorială faţă de mediul de afaceri."

Orban a mai spus că guvernarea PSD a provocat un dezechilibru al sistemului bugetar care va trebui corectat.

Guvernul Dăncilă a fost demis joi prin moțiune de cenzură.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri, după ce a avut consultări cu partidele parlamentare în vederea formării unui nou Guvern, că luni, cel târziu marți va desemna un premier care va veni în Parlament cu o propunere de Guvern. El a spus că se conturează un Guvern politic PNL sau în jurul PNL.