În Ungaria au loc duminică alegeri municipale după o dură campanie electorală marcată de scandaluri de corupţie şi de o nouă încercare a divizatei opoziţii de a-şi uni forţele pentru a pune capăt dominaţiei exercitate de partidul Fidesz, al premierului conservator Viktor Orban. Budapestea este privită ca o miză-simbol în această bătălie.

Alegeri locale in Ungaria (twitter)Foto: Hotnews

Partidele de opoziție din întregul spectru politic și-au unit forțele pentru a bloca o victorie detașată a Fidesz-ului condus de premierul Viktor Orban, pentru prima dată în ultimul deceniu.

De la venirea la putere a lui Orban, în 2010, acesta a schimbat legislația electorală pentru a face cât mai dificilă misiunea opoziției de a învinge Fidesz, notează AFP.

Principala bătălie se dă în capitala Ungariei, unde candidatul stângii Gergely Karacsony, 44 de ani, îi suflă în ceafă actualului primar Istvan Tarlos, susținut de Fidesz, și care este în funcție, la fel ca Orban, din 2010.

Karacsony a comparat bătălia pentru Budapesta cu alegerile locale din Istanbul, din martie, acolo unde candidatul opoziției a reușit o victorie simbolică împotriva partidului lui Recep Tayyip Erdogan, chiar și după reluarea scrutinului. "Istanbul a votat împotriva unei puteri iliberale și agresive, care este, în multe privințe, asemnătoare cu cea a lui Orban”, a declarat Karacsony pentru AFP.

Circa opt milioane de cetăţeni ungari cu drept de vot vor alege duminică pentru următorii cinci ani primarii şi consilierii locali în peste 3.000 de localităţi şi districte din cele 19 provincii ale ţării.

Coaliţii ale opoziţiei pe plan local sunt formate din diverse partide, printre care se numără formaţiunea centristă Momentum, Partidul Socialist, Coaliţia Democratică, Dialogul (Párbeszéd) sau partidul ecologist LMP, în unele cazuri în formule de alianţe intrând şi formaţiunea de extremă dreapta Jobbik.

Prin astfel de coaliţii, opoziţia speră să depăşească Fidesz în oraşe importante, precum Szeged, Pécs, Miskolc, Nyíregyháza sau Eger. Partidul Fidesz, care de la alegerile locale din 2006 a desenat în portocaliu (culoarea sa) harta politică a Ungariei, are încă în sondaje o cotă de peste 50% din intenţiile de vot. Totuşi, o eventuală pierdere a marilor centre urbane, mai ales Budapesta, ar fi o înfrângere dureroasă pentru Viktor Orban.

Campania electorală a fost în opinia multora cea mai agresivă de la căderea Cortinei de Fier în urmă cu 30 de ani. În ultimele săptămâni au izbucnit în presă mai multe scandaluri, cu acuzaţii la adresa unor politicieni puşi în situaţii compromiţătoare cu prostituate sau consum de droguri.

Astfel, o înregistrare video îl arată pe un deputat socialist vorbind despre practici corupte aşezat la o masă pe care se vede ceva care semăna cu o urmă de cocaină. În alte înregistrări şi fotografii primarul oraşului Gyor, susţinut de Fidesz, apare participând la orgii sexuale pe un iaht în Croaţia.

De asemenea, opoziţia acuză Fidesz că foloseşte poliţia şi justiţia pentru a exercita presiuni şi a intimida candidaţii ei. Este şi cazul candidatului pentru primăria districtului 8 din Budapesta, Andras Piko, ai cărui asistenţi au fost interogaţi după ce presa pro-guvernamentală a scris despre o posibilă folosire abuzivă a datelor personale ale alegătorilor.

Într-un alt caz, mai mulţi candidaţi ai opoziţiei au fost citaţi la tribunal pentru încălcarea legislaţiei privind dreptul de reuniune, după ce au convocat o conferinţă de presă pe tema unor presupuse fapte de corupţie ale unui politician din guvern. Dar în toate aceste cazuri investigaţiile au fost clasate, justiţia estimând că nu a fost comis niciun delict.