Polonezii sunt chemați duminică la urne pentru a-și alege parlamentarii, sondajele de opinie indicând o victorie a naționaliștilor de la Partidul Lege și Justiție, care sunt așteptați să obțină un nou mandat de guvernare, ceea ce va accentua izolarea țării, în context european. Polonia, alături de Ungaria, a fost sancționată de Uniunea Europeană pentru nerespectarea standardelor democratice.

PoloniaFoto: freestockphotos.biz

PiS este așteptat să câștige scrutinul de duminică cu mai multe voturi decât în 2015 și ar putea obține suficiente mandate pentru a forma o majoritate parlamentară fără alte partide, notează Reuters.

Astfel, ei vor putea continua guvernarea pe cont propriu, fără alte alianțe, însă schimbarea de paradigmă politică din ultimii patru ani a polarizat societatea.

PiS a transformat scrutinul de duminică într-o o alegere între valorile tradiționale ale societății poloneze, strâns legate de Biserica Catolică, și valorile liberale care, susțin naționaliștii, subminează viața de familie și favorizează doar o minoritate a societății.

Opoziția și UE au criticat actuala guvernare pentru atacurile la adresa independenței justiției și a presei, Polonia devenind, în același timp, mai puțin primitoare pentru minoritățile sexuale și etnice.

"Putem garanta că familiile poloneze sunt protejate, că libertatea polonezilor este protejată, la fel și Biserica Poloniei este protejată de aceste atacuri”, declara liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, la un miting electoral susținut vineri.

Urnele au fost deschise la ora 05, iar sondajele indică o victorie a PiS cu 40-46%, ceea ce ce ar putea oferi partidului o majoritate absolută. Nu este exclusă însă nici varianta unei coaliții cu extrema dreaptă, așa-zisa Confederație, care ar putea intra pentru prima oară în parlament, cu 5%.

De asemenea, potrivit sondajelor, Coaliția Civică, un grup politic de centru care include și Platforma Civică ce a fost condusă de actualul președinte al Consiliului European Donald Tusk, ar urma să obțină doar 19-26% și să rămână în opoziție.

Candidatul acestei coaliții pentru funcția de premier, Malgorzata Kidawa-Blonska, l-a acuzat pe Kaczynski de distrugerea democrației și divizarea societății.