Forțele kurde au anunțat sâmbătă că păzirea miilor de prizonieri ISIS, deținuți în taberele din Siria, nu va mai fi prioritară, motivând prin faptul că soldații vor fi mobilizați pe front împotriva trupelor Turciei, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

În timp ce armata turcă își continuă incursiunea în Siria, un lider al Forțelor Siriene Democrate conduse de kurzi a confirmat că, cel mai probabil, trupele care păzeazu prizonierii ISIS vor fi transferate pe front în curând.

”Protejarea închisorilor în care sunt deținuți suspecții ISIS nu va mai fi prioritatea noastră”, a declarat liderul SDF, într-o conferință de presă susținută sâmbătă. “Apărarea teritoriului nostru va deveni prioritatea zero dacă militarii turci continuă atacurile”, a mai spus el.

Evoluția evenimentelor din regiune face ca riscul unor evadări ale prizonierilor să crească foarte mult, în condițiile în care paza acestora este deja privită de oficialii occidentali ca fiind vulnerabilă, din lipsă de personal.

În timp ce luptătorii turci încearcă să ajungă la autostrada M4 considerată a fi un punct strategic care face legătura dintre principalele orașe din nordul Siriei, au apărut deja relatări, având ca sursă medii kurde, potrivit cărora tentativele de preluare a controlului asupra închisorilor deja au început.

Oficiali susțin că o mașină capcană a explodat lângă închisoarea ISIS Ghuwairan, din apropierea orașului Hasakah, în noaptea de vineri spre sâmbătă. În aceeași noapte, au apărut informații potrivit cărora 5 luptători ISIS au evadat de la închisoarea Navkur, din apropiere de Qamishli, în plin haos generat de atacurile aeriene ale forțelor Turciei.

Informații secrete obținute de forțele kurde confirmă faptul că deja atentatori sinucigași și celule ISIS s-au reactivat cu scopul de a lovi aceste închisori și de a elibera foști combatanți ISIS.

Înainte de declanșarea ofensivei militare a Turciei, cu acceptul inițial al președintelui american Donald Trump care anunța retragerea soldaților americani din zonă, forțele kurde controlau o rețea de închsiori unde erau deținuți în jur de 100.000 de suspecți ISIS și soțiile lor, inclusiv combatanți străini.